Oamenii au încetat să mai ofere sens cuvintelor: încredere, dragoste, responsabilitate

Mulți zic „te iubesc”. Mulți zic că sunt responsabili și de încredere. Dar este o mare diferență în a rosti câteva cuvinte și a le oferi sens, a dovedi că ceea ce spui este adevărat, că nu sunt doar vorbe goale.

Scriem mesaje de dragoste false. Ne manifestăm iubirea cu ajutorul emoticoanelor în formă de inimioare și ne „pupăm” cu emoticoane în formă de săruturi. Rostim cuvinte goale, avem suflete goale. Nu poți avea o lume interioară plină de soare, atunci  când minți și folosești cuvintele plăcute doar pentru a avea aventuri de o noapte, pentru a-ți atinge scopurile neconstructive.

Poate în acele clipe te simți mulțumit de tine, dar apoi realizezi că ești înconjurat de oameni falși. Oameni pe care îi putem compara cu niște stane de piatră. Iar cel mai grav lucru este: nu le poți cere să fie altfel, deoarece și tu ești la fel.

Nu mai poți avea încredere în omul care în prezența ta flirtează cu altcineva. Poți să-i spui omului de lângă tine că-l iubești, că ți-ai da viața pentru el sau că îl vei face fericit, toate aceste promisiuni nu au nici o importanță atât timp cât faptele tale dovedesc altceva. Aud la fiecare colț de stradă declarații de dragoste și în fiecare zi văd cupluri care s-au despărțit, fiindcă unul dintre ei a înșelat, a trădat, a mințit.

Unii se despart, fiindcă cel de alături s-a îmbolnăvit grav, i-a falimentat afacerea sau, pur și simplu, l-a folosit doar pentru a-și atinge obiectivele. Nu trebuie să fii suprins de acest lucru. E adevărul care, de foarte multe ori, este negat cu ajutorul unor scuze ieftine. Câți dintre voi au încredere cu adevărat în cel de alături? Sau cât de corecți sunteți față de cei care cred în voi?

Toți zic că sunt responsabili, până să li se spună care le sunt responsabilitățile. A fi responsabil înseamnă a-ți asuma obligațiile pe care le ai, fie într-o relație, fie în viața de zi cu zi. Majoritatea își cunosc drepturile, mai puțini responsabilitățile. Ai dreptul la un loc de muncă, dar trebuie să pui suflet în ceea ce faci, să fii capabil să stai și peste program, să depui efort pentru a evolua în sfera în care lucrezi, să ieși din starea de confort și să-ți depășești limitele.

Trebuie să fii destul de ambițios și inteligent ca să faci față concurenței, invidiei, cuvintelor urâte. Ai dreptul la iubire, dar ești obligat să oferi și tu iubire. Nu poți cere atenție, grijă, sprijin, fără să dăruiești. Ai dreptul la libertate, dar trebuie să respecți libertatea celor care te înconjoară. Odată ce-ți spui părerea referitor la un anumit subiect, trebuie să-ți asumi responsabilitatea pentru vorbele tale.

Cuvintele: încredere, dragoste, responsabilitate și-au pierdut valoarea, deoarece nu le mai oferim sens. Au rămas doar niște cuvinte, au dispărut. Motivul? Motivul e că trăim într-o lume care doar vorbește, dar nu acționează, care este moartă și înghețată în interior; nu mai simte nimic. De aceea avem doctori care nu fac față unei simple operații de apendicită, învățători care umilesc și lovesc elevii, tineri care vor să li se dea totul de-a gata, fără a depune efort, părinți care își părăsesc copii și îi maltratează, oameni dezamăgiți în dragoste. Asta e lumea și societatea în care trăim, bogată în cuvinte și săracă în sentimente, emoții.

Cu drag, Marry!