De ce, cu cât ești mai bun cu oamenii, cu atât ei sunt mai răi cu tine: o parabolă sinceră

Dacă ești un om bun, probabil ai auzit de expresia: „Nu fă bine – că vei primi rău”.

Din păcate, ea se aplică aproape în orice situație. Totuși, de ce? Dacă această întrebare te-a măcinat cel puțin o dată, atunci îți recomand să citești această parabolă: vei găsi răspunsul. Mai mult decât atât, vei înțelege cum e să trăiești în această lume nedreaptă.

Odată la ușa unui bătrân înțelept a bătut o tânără. Aceasta, cu lacrimi în ochi, a început să-i spună bătrânului povestea sa:

– Nu mai știu cum să trăiesc mai departe, a spus ea cu voce tremurândă. Toată viața m-am comportat cu oamenii exact cum mi-aș fi dorit să se comporte ei cu mine, am fost sinceră și mi-am deschis sufletul în fața lor. După posibilități încercam să le fac un bine, fără să aștept ceva în schimb, îi ajutam. Am făcut asta din proprie inițiativă, dar în schimb ei au râs de mine. Mă doare și am obosit. Vă implor, spuneți-mi, cum să fac?

Înțeleptul a ascultat răbdător, apoi a răspuns:

– Dezbracă-te goală și mergi așa pe străzile orașului.

– Îmi cer scuze, dar nu cred că pot să fac asta. Probabil ați glumit sau v-ați ieșit din minți. Dacă voi proceda astfel știu deja ce să mă aștept de la oameni.

Înțeleptul s-a ridicat, a deschis ușa și a pus pe podea o oglindă.

– Îți este rușine să ieși în stradă goală, dar de ce nu îți este rușine să ieși cu sufletul gol, deschis, ca și această ușă? Permiți tuturor să intre. Sufletul tău este o oglindă, iată de ce vezi reflecția ta în alți oameni.

Sufletul lor este plin de ură, de aia și ei văd numai lucruri rele, atunci când privesc în sufletul tău. Ei nu au suficientă putere să recunoască că tu ești mai bună. Din păcate, această calitate este atributul celor puternici.

– Atunci ce să fac? Cum să schimb situația, dacă de mine nu depinde nimic? – a întrebat frumoasa fată.

– Vino cu mine, îți voi arăta ceva… Uite, aceasta este grădina mea. De mulți ani stropesc aceste flori frumoase și am grijă de ele. Să recunosc, nu am văzut niciodată cum înfloresc. Tot ce am reușit să văd a fost doar momentul final – când florile erau deja înflorite și arătau minunat.

Fata mea, învață de la natură. Procedează exact ca aceste flori – deschide-ți inima în fața oamenilor cu grijă. Pleacă de lângă cei care sunt gata să-ți rupă petalele.

Acești indivizi încă nu au crescut până la nivelul tău, deci nu ai cum să-i ajuți. În ei vor vedea doar cruda lor reflecție.

Sursa :