90% dintre bărbați, care stau prost în relația cu soțiile, au ceva în comun: opinia unui psiholog

Am văzut asemenea bărbați de multe ori. De fiecare dacă discuția începe cu starea de apatie a bărbatului și se sfârșește cu faptul că soția are probleme. El vine și îmi vorbește despre două tipuri de probleme:

1. Am foarte puțină energie, nu îmi ajung puteri să fac ceva interesant, îmi lipsește bucuria de a acționa, de a fi;

2. Relația cu soția s-a înrăutățit foarte mult. Aștept din partea ei susținere și grijă, nu certuri permanente.

El are 40 de ani și crede că asemenea probleme nu există. Îi zâmbesc trist, pentru că nu are dreptate. Cele două probleme menționate mai sus sunt conexe. Am văzut asemenea bărbați, care vorbesc despre aceste probleme de parcă ar fi una singură.

După sute de ore de consultații și analiză a vieții personale, am creat o imagine a procesului. Iată aspectele cele mai importante:

1. La etapa flirtului și a apropierii dorința de a fi cu cineva apare în mod spontan. Doi oameni au grijă unui de celălalt, între ei există emoții o energie specială, ei preferă să ignore toate problemele sau să le rezolve cât mai rapid.

2.La etapa vieții trăite în doi apar primele greutăți, care firește trebuie să fie soluționate în doi. Aici, din nou, sunt două opțiuni:

– Bărbatul își ajută soția, își asumă responsabilități, împreună iau decizii importante, se inspiră reciproc. Inspirația și sentimentele sincere rămân în timp, motivația și energia este la cote maxime, doi oameni se bucură unul de celălalt.

– Bărbatul nu își ajută soția, crezând că problemele ei sunt prostii. Femeia este dezamăgită, încetează să îl respecte, nu vrea să-l susțină și să fie aproape. Drept rezultat, bărbatul și mai mult nu vrea să ajute, deci apar certuri și mai mari. Inspirația lipsește în totalitate.

Imediat cum bărbatul încetează să ia decizii în relație sau căsnicie, femeia încetează și ea să-l respecte. Iar imediat cum încetează să-l respecte, devine rece și indiferentă. Pentru ea nu mai contează ce face el, ce spune, ce va urma.

Iată conexiunea atât de importantă: unii bărbați ignoră dorințele femeii, cred că e vorba despre pretenții exagerate, cuvinte goale. Da, ei pot să ajute, să fie alături, dar în realitate pe acești bărbați nu-i îngrijorează emoțiile femeii de alături. Ei pur și simplu nu vor să fie presați.

Concluzia nr. 1: soția devine indiferentă și nu susține, ca răspuns la activitatea bărbatului. Bărbatul dă vina pe soția, crezând că problema este chiar ea.

Concluzia nr. 2: din momente ce soția este o problemă, el începe să caute acea energie pozitivă în altă parte. Acolo e vorba despre îndrăgostire, despre sentimente frumoase.

Doar că în interior există acel conflict emoțional. În căsnicie sunt certuri permanente, supărări, dorința de a face ceva dispare în totalitate. Soluția? Să iei decizia fermă să reactivezi relația. Sau să divorțezi, dacă nimioc nu mai poate fi reparat.

Este toxic să trăiești din acuzații, din reproșuri, din interpretări, din sentimente de vină.

Psiholog Pavel Domrachev