Meriți să fii cu omul care nu va ceda, nu va fugi, nu-i va fi frică. Și nu, nu sunt povești

Meriți să fii cu omul care nu va ceda atât de ușor. Știi prea bine asta, în schimb ești singura care cedează de fiecare dată. Cedezi rugăminților lui, promisiunilor, dorințelor, amânărilor. Deznodământul? Îți dai seama că ai greșit, atunci când omul de alături pleacă.

Meriți să fii cu cel care nu fuge la prima provocare. Nu iese pe ușa din spate, făcând-o pe victima. Dar tu îl oprești în ultima secundă, îl implori să rămână, îi promiți că te vei implica mai mult. Orice, de dragul unei iluzii? Până la urmă, el tot va fugi.

Meriți partenerul căruia nu-i va fi frică. Nu se va teme de ziua de mâine, de obstacole. Dar tu ești cea puternică, tu îl susții de fiecare dată când are îndoieli. Preiei de multe ori rolul său, depui mai mult efort, construiești, dar frica lui nu dispare.

Povești, îți vei spune, nu există așa ceva. Dacă ai un asemenea gând, înseamnă că ai și o problemă. Înseamnă că, înainte să te implici într-o relație, trebuie să revizuiești tot ceea ce crezi despre implicare, echilibru, luptă, încredere.

Nu trebuie să simți și pentru omul de lângă tine, nici să lupți pentru el. A nu se confunda cu situațiile când partenerul trece printr-o perioadă mai dificilă, când personal cere ajutorul tău. În rest, există doi oameni în această relație.

Există intenție și există implicare. Dacă nu există, intervine comunicarea, clarificarea lucrurilor. Dacă nici comunicarea nu salvează nimic, există un final. Nu trebuie să te sperie acest sfârșit, mai mult să-ți fie teamă de o relație eșuată, din care nu pleci.

Meriți mai mult decât victimizare

Meriți un partener responsabil, din moment ce tu ești sigură că te implici în totalitate, că faci tot posibilul să fie bine. Poți să accepți un moment de slăbicune, două, trei, dar nu de fiecare dată, nu pentru toată viața. Nu pentru asta ai un partener alături.

Unii vor spune că sunt declarații siropoase, că viața e imprevizibilă și nu poți dicta niciodată iubirii. Dar există oameni care au fost dezamăgiți în dragoste, sau care încă nu au înțeles că relația nu înseamnă sacrificiu, nici dependență.

Nu poți să te prefaci mereu că totul este bine, atunci când nu este așa. Nu poți simula o relație frumoasă, atunci când pereții acesteia se năruie. Ai tot dreptul să ceri implicare, un comportament corect, o poziție favorabilă acestei relații.

Restul nu e decât plăcere temporară, aventură, pasiune, iubire platonică față de cineva. Anii nu sunt un pretext pentru a răbda eșecuri consecutive. Atașamentul tău nu este un motiv pentru a accepta un statut de rezervă.

Meriți să fii cu omul care nu va ceda. Și nu o va face doar teoretic, promițându-ți o mie de lucruri și ignorând realitatea. Meriți omul care este conectat la ceea ce se întâmplă aici, acum. Care simte pulsul relației, care acceptă compromisul.

În rest, totul e doar experiență și concluzie. Dacă simți că are rost, dacă știi că există implicare și conectare, mergi mai departe. Meriți omul care acceptă să meargă alături de tine, mai departe.

© De Vorbă cu Tine