Semnele unei relații fără viitor: nu le ignora!

Ca o relație să se mențină în timp trebuie să aibă la bază niște valori. Aceste valori fiind asimilate, relația de dragoste înflorește și are un mare succes în viitor. Cupluri perfecte nu există, dar atunci când partenerii prețuiesc valorile pe care le au, ajută la formarea unei baze solide a relației lor.

De asemenea, o relație sănătoasă și echilibrată este construită din încredere, respect, comunicare, afecțiune. Din momentul în care relația devine disfuncțională, iar unul dintre parteneri nu se mai simte confortabil lângă
omul de alături, riscul este ca relația să devină toxică.

Relațiile toxice te secătuiesc de energie și vitalitate. Aflându-te într-o astfel de relație la un moment dat încetezi să mai ai grijă de tine și de psihicul tău. Negarea situației în care te afli nu este o soluție, dimpotrivă, amână rezolvarea problemei. De obicei, în relațiile toxice unul dintre parteneri deține controlul absolut, iar cel de alături se simte nesemnificativ, ignorat. Scopul celui care controlează relația este de a-l menține supus pe partenerul său de cuplu. Puterea asupra partenerului se obține prin critică, insulte, agresiune. Totodată, nu va accepta ca persoana de alături să riposteze.

De multe ori, oamenii toxici își aleg parteneri afectuoși și iubitori, deoarece acest tip de oameni va lupta pentru a păstra reația. Relațiile sănătoase permit ambilor parteneri să se dezvolte pe plan individual, iar reciprocitatea și
respectul sunt cele mai importante valori. Ambii parteneri se implică în procesul dezvoltării relației și își oferă unul altuia suport emoțional, excluzând înjosirile și umlințele. Pentru a avea o astfel de relație în viitor este nevoie de timp și multă motivație.

Studiile din psihologia motivațională au arătat că noi, oamenii, suntem motivați și avem o pornire instinctivă pentru a face lucrurile care ni se dau ușor. Pentru a îndeplini lucrurile dificile avem nevoie de un plan și de decizii pe care trebuie să le luăm în fiecare zi. Cam asta se întâmplă și în relațiile sănătoase, avem nevoie de decizii bine gândite care pot contribui la bunăstarea și stabilitatea relației.

Relațiile fără viitor se cunosc chiar de la începutul evoluției lor. În astfel de relații lipsesc valorile care sunt foarte importante pentru menținerea cuplului. De multe ori în relațiile fără viitor parteneri nu sunt onești unul față de altul. Nu-și recunosc greșelile și nu se tratează cu egalitate. Ambii gândesc că fiecare dintre ei au niște obligațiuni.

De fapt, într-un cuplu, ambii parteneri sun egali, atunci când la mijloc este vorba de responsabilități. Devotamentul în astfel de relații nu este considerat o valoare importantă, din această cauză apar conflictele și suspiciunile de
adulter.

Pe lângă toate acestea, o relație nu se poate menține atât timp cât între parteneri nu există înțelegere și multă comunicare. O relație niciodată nu va funcționa dacă partenerii nu comunică despre faptele sau comportamentele lor. Când doi oameni se înțeleg, ei au răbdare să se asculte unul pe altul și se iartă atunci când au greșit. Înțelegerea este un pas spre renunțarea la orgolii și stă la baza unei vieți liniștite.

Mary