Scrisoare către sora mea mai mică

”Draga mea surioară. 

Îți scriu pentru că știu că nimeni altcineva nu ar îndrăzni să ți-o spună. Am toate motivele să fiu mândru de tine și în același timp multe motive să mă declar supărat. Ești o fată deșteaptă, poate prea încrezută pentru vârsta ta, când ai atât de multe lucruri de învățat. Crezi că știi totul. Acum. Mâine însă poate fi altfel, mâine te poţi lovi de realitatea unei vieţi puţin mai dure decât momentele când faci nervi că nu toate îți ies așa cum ți-ai fi dorit. 

Sincer, te-aș bate! Mă vei urâ după asta, dar știu că așa va fi corect. Urăsc şi eu să văd cum te strici în amalgamul ăsta de prostii lumești. Încetează să îți bați joc de tine. Să dai aerul unei fetițe înfumurate, care nu știe de unde s-a pornit și unde vrea să ajungă. Înțelege că pe lângă fumat, băut și dansat prin cluburi mai este și altceva. Da, natura te-a înzestrat cu un corp frumos și pentru asta ar trebui să mulțumești părinților. Dar natura nu poate să decidă în locul tău. Tu alegi ce este mai bine: să înveți sau să te lași condusă de alții. Tu alegi cine să devii. Norocul ți-l faci cu mâna ta. Problemele ți le faci tot cu mâna ta. 

Recunoaşte, eşti ambiţioasă. Şi vrei să faci atât de multe lucruri. Atunci ia și demonstrează că stilul tău de adolescentă alintată nu este decât un moment trecător. Eu te susţin şi te îndemn să experimentezi din tot ce poate fi experimentat. Dacă adolescenţa îţi va da motive să plângi, atunci plângi. Învață o dată pentru totdeauna că niciodată nu ai învățat destul. Tu vrei să pari matură, dar nu ești astfel. Câteva țoale luate de prin magazine nu îți vor schimba gândurile. Și nu lăsa prietenele să decidă în locul tău. Ba mai mult, ai grijă cum ți le alegi. Cele care te cheamă să pierzi timpul prin cluburi, care te trădează cu prima ocazie, care bârfesc pe toți și discută doar despre prostii și băieți de bani gata, nu se pot numi prietene. Tu nu le urma exemplul și fii cea mai bună prietenă. Fă-ți prietene de-o viață. 

Nu îţi fie teamă să înveţi din propriile greşeli. Dar nu uita că viaţa trebuie să o începi corect pentru a o putea continua la fel de corect. Gîndeşte-te că nu vei dansa prin discotecă la 60 de ani, dar şi că nu vei ajunge frumoasă la această vârstă dacă îţi vei bate joc de propriul corp. Fii tu. Caută să rupi din fiecare moment o învăţătură şi din fiecare pas greşit o soluţie dreaptă. Să nu laşi capul jos doar pentru că alţii vor asta. Poţi fi mai bună decât ei. Tu eşti mai bună. Nu te complexa când vezi colege de-ale tale urcându-se în mașini de lux la volanul căreia e vreun fătălău. Știi și tu cu ce se termină asta. Nu te gândi să te arunci de la etaj doar pentru că i-ai refuzat avansurile, e un nemernic care nu te merită și atât. Ai grijă de tine mereu, nu doar când întreci limitele. Eşti atât de frumoasă şi mi-e teamă de frumuseţea ta. 

Mi-ai spus cât de multe vise ai. Şi eu am vise. Ale tale încă sunt proaspete, reale. Aşa că te rog, niciodată să nu renunţi la visele tale, niciodată. Nimeni nu o să îți ofere flori pentru că ai făcut ceva măreț, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să faci ceva. Adu-ți aminte de greutăți atunci când ceri bani de la părinți, adu-ți aminte de grija lor atunci când ești gata să o faci pe fetița sexy. Păstrează în tine onoarea, respectul față de tine și educația părinților. Tu ești fața mamei și a tatei, așa că nu îi trăda. Şi nu îţi fie teamă să cauţi un braţ de care să te sprijini şi un umăr pe care să plângi. Am braţul tare şi umărul solid.

Vreau să cred că m-ai înțeles. Da, ești fată deșteaptă, frumoasă și cu un viitor strălucit. Așa că nu ți-l vinde pe micile plăceri de acum. Te cuprind cu drag, puternic, şi te aştept la o cafea în acel viitor, când ai tăi copii drăguți îţi vor spune mamă, ai mei îmi vor spune tată, şi ne vor motiva la rândul lor să le dăm sfaturi, poveţe și să le fim alături. Atunci îți vei aduce aminte de cuvintele mele spuse cu drag: ca de la frate la soră. Și mai treci pe la mama. Nu de alta, dar începe să-ți uite fața.”

E un mesaj. Și chiar dacă nu am o soră mai mică, am vrut să îl transmit, probabil ca și fiecare bărbat care are ce spune tuturor adolescentelor de azi!