De ce, când faci bine celor din jur, oamenii îți răspund cu și mai multă ură și invidie

Există oameni buni la suflet, care nu pot fi schimbați atât de ușor, chiar și fiind influențați de energii extrem de negative. Sunt oameni sinceri și empatici, pentru care bunătatea și pacea în lume este o condiție esențială.

Dar există și oameni negativi, răi la inimă, dispuși să se folosească de cei din jur, să-și realizeze scopurile indiferent de mijloace. Ei nu se vor mulțumi cu ceea ce primesc, vor lua toată energia emoțională a celui de alături.

Atunci când interacționează oamenii buni și iubitori cu oamenii profitori, rezultatul poate fi total neașteptat, cel puțin pentru oamenii buni. Ei vin cu intenții frumoase, ei vor să ajute sincer, ei caută să asculte pe celălalt.

Dar ei nu știu că în spatele unui zâmbet fals se ascunde multă invidie și gelozie. Da, oamenii egoiști și răi devin furioși pe tot ceea ce pot să construiască ceilalți. Ei nu înțeleg cum poți să fii calm și blând, în această lume rece.

Ei nu au alt mecanism decât să insiste și să profite. Atunci când văd un comportament diametral opus, o atitudine pe care nu o pot însuși, devin și mai negativiști, și mai predispuși să se folosească de toate resursele, pentru a domina.

Rezultatul? Oamenii buni sunt folosiți în cel mai urât mod, iar cei profitori își ating obiectivele. Și-au dat seama că pot obține multe avantaje, au înțeles cum funcționează procesul și acum doar îl repetă de fiecare dată.

Totuși, energia oamenilor buni este limitată

Atunci când își dau seama că nu mai au de unde să „fure”, egoiștii se victimizează, nu înțeleg cum pot fi ignorați atât de ușor, folosesc atacul la persoană, devin agitați și forțează pe cel de alături să mai găsească modalități de a ajuta.

Dar bunătatea excesivă, manifestată în raport cu oamenii indiferenți, poate avea un efect invers. Omul indiferent înțelege cât de ușor poate să ajungă la inima celuilalt, își face concluzia că atitudinea sa egoistă este în regulă.

Cu cât mai umil și mai tăcut ești, cu atât mai insistentă va fi acea persoană. Te va obliga să jertfești de fiecare dată din energia ta, îți va reproșa că nu mai ești un prieten atât de bun, atunci când vei impune anumite limite.

Dar anume limitele sănătoase sunt calea către liniștea sufletească. Așa poți înțelege cine este alături de tine din interes și cine vrea cu adevărat să te cunoască. Este perfect în regulă si fii un om bun, dar nu accepta să fii un om călcat în picioare.

Dacă nu ești de acord cu comportamentul cuiva, vorbește despre asta. Dacă acea persoană nu vrea să te asculte, îndepărtează-te de ea. Pur și simplu nu are rost să forțezi lucrurile. Nu încuraja disprețul și atitudinea rece, indiferentă.

Indirect, prin reacția ta umilă, nu faci decât să crești dorința celuilalt de a se folosi de tine și de cei ca tine. Găsește lumină în sufletul tău, rămâi un om bun, dar nu uita de propria demnitate.

© De Vorbă cu Tine