Cum să-ți faci partenerul nefericit: modalități prin care anulezi armonia în familie

Odată ce alegem să ne petrecem viața în familie, ne asumăm și anumite responsabilități. Nu intenționăm aici să ne axăm pe latura pragmatică a căsniciei, cu sarcinile ei zilnice. Vom explica, mai degrabă, natura responsabilităților moral-spirituale dintre parteneri și rolul lor în familia fiecăruia dintre noi.

Când vorbim despre responsabilitățile moral-spirituale, care stau la baza familiei și o fac să funcționeze calitativ, avem în vedere următoarele lucruri:

Respectarea spațiului intim al partenerului. Fiecare dintre noi are dreptul la scurte momente de izolare în sine, în care ne recăpătăm conexiunea cu noi înșine și cu mecanismele noastre lăuntrice. Odată ce acest spațiu este încălcat, mai ales repetitiv, și susținut de reproșuri, partenerul – victimă se izolează în sine și mai mult, dar de data aceasta nu cu intenții pozitive.

Rețineți! Intimitatea spirituală adevărată poate fi căpătată doar prin libertatea îndrăgostiților unul față de celălalt, nu prin instalarea unor restricții împovărătoare.

Iertarea sinelui și a partenerului. Deși pare a fi uimitor, iertarea este o lege nescrisă a tuturor relațiilor inter-umane, care continuă să fie încălcată. Problema aici este că nu suntem învățați să iertăm. Preluăm din familiile noastre spiritul de răzbunare pasivă și uităm că iertarea este și ea o soluție. Ne detașăm de comunicare, intimitate și orice alte forme de afecțiune într-o dimensiune retrospectivă sumbră, plină de greșelile și beteșugurile partenerilor, trecând prin cap din nou și din nou acele momente urâte.

Dar gândiți-vă cât ar fi de matur din partea noastră să lichidăm această deprindere toxică și să ne amintim că suntem și noi oameni cu un trecut construit din lecții pe care le-am învățat, greșind.

Știm că nu e simplu, dar dacă iubiți cu adevărat, iertați-vă pe voi înșivă și iertați-vă și partenerul, pentru că asta e ceea ce ne apropie de o iubire armonioasă!

Organizarea unui mediu psihologic confortabil pentru partener.

Există un adevăr simplu aici: dacă vrei să fii tu fericit, fă-ți partenerul/a fericit/ă!

Nu putem da prea multe sugestii aici, pentru că conceptul de fericire variază radical în reprezentarea fiecărui om. Totuși, păstrând în cap ideea de mai sus, și înconjurându-vă jumătatea cu grija, atenția și dragostea (manifestată deschis, nu camuflată sub masca indiciilor) aveți șanse mari să dobândiți un nivel, cu adevărat, profund de armonie în familie.

Dacă însă faceți lucrurile invers și dimpotrivă – distrugeți confortul psihologic al partenerului, relația voastră se va prăbuși într-un timp-record.

Ținând cont de aceste responsabilități, nimic nu vă va mai amenința armonia în relație sau în familie. Aveți grijă de voi și de oamenii pe care îi iubiți!

Daniela M.