Ce înseamnă cu adevărat trădarea

Te-ai obișnuit să te gândești la trădare doar atunci când omul de alături te-a înșelat, când a trădat acest legămând al relației, rănindu-ți inima. Adevărul este că același om drag te poate trăda în multe alte feluri, uneori fără să-ți dai seama de asta.

De multe ori, chiar vei nega acest fenomen, doar pentru a păstra alături acest om. Vei iubi prea mult, vei ști că ai investit enorm, deci poți să treci cu vederea anumite gesturi, comportamente, atitudini. Dar nimic nu rămâne în aer, totul are un efect: fie el emediat sau nu.

Trădarea este atunci când suferi și știi că de vină este omul de alături. A trădat acel vis frumos, acele dorințe stabilite împreună, când sperați să rămâneți în doi o viață. A anulat zâmbetul din ochii tăi, când te întorceai seara acasă.

Ești trădată atunci când nu-i pasă. Când în mod tranșant îți spune că nu are rost să-i explici, să plângi, nimic nu se va schimba. Sufletul tău se strânge ghem, îți este teamă să te gândești la despărțire, dar știi că într-o zi nu vei avea altă soluție.

Trădarea se întâmplă atunci când așteptările tale sunt distruse, una după alta. Voiai o familie alături de acest om, voiai să avansezi la o nouă etapă. Poate că partenerul ți-a promis o mie de lucruri, fără să ducă la bun sfârșit vreunul.

Trădată ești atunci când te sufoci în lumea ta, neștiind ce să faci mai departe. El știe că te doare, că vrei un răspuns, dar în mod intenționat te lasă în această mlaștină a durerii. Ar putea anula îndoielile cu un singur cuvânt, dar propriul ego este mai important.

Te trădează distrungând visurile

Aveai atât de multe planuri la început, erai atât de entuziasmată. ”Nu ești bună de nimic”, îți va spune. „De ce ai nevoie de această activitate? Mai bine nici nu încerca”. Te vei resemna, nu vei dori să risipești singurul vis acceptat, acela de a fi împreună.

Trădarea există acolo unde este și gelozie bolnăvicioasă. Unde există reproșuri nefondate, duse până la absurd. Când te acuză de o mie de lucruri, doar pentru a devia de la un subiect care îl vizează. Când nu-ți mai permite să ieși cu prietenii.

Trădarea înseamnă lipsa atenției din partea partenerului. Înseamnă refuzul de a investi timp și efort în această relației, știind că acest refuz va duce la distrugerea relației. Înseamnă să îți bați joc în mod intenționat de starea de bine a celuilalt.

Trădată ești atunci când el este lângă tine, dar e absent, aproape inexistent. Când ai vrea atât de mult să-i vorbești, dar te lovești de fiecare dată de zidul tăcerii lui. Pur și simplu te ignoră, iar tu găsești de fiecare dată motive să oferi o nouă șansă.

Trădarea este tot ceea ce nu se întâmplă într-o relație, deși era o condiție esențială pentru a asigura bunăstarea și liniștea. Când în mod constant și se spune că nu valorezi prea mult, că nu se va întâmpla cu dorești, că nu există alternativă.

Iată ce înseamnă trădarea. Nu e vorba doar despre înșelat, despre acel moment și atât. E vorba despre fiecare clipă de egoism, de indiferență, de rătăcire, de gelozie, de tăcere.

© De Vorbă cu Tine