Când partenerul merită cu adevărat o a doua șansă

Orice relație interumană presupune o muncă spirituală incredibilă. Deosebit de dificile sunt relațiile amoroase de lungă durată în care ambii parteneri trebuie să lucreze atât asupra lor înșiși, cât și asupra relației lor. Nu e ușor de întreținut acest echilibru și din acest motiv, lucrurile mai pot ieși de sub control și putem ajunge să ne rănim omul drag fără a avea această intenție, de fapt.

Același lucru se poate întâmpla și partenerului nostru, noi între timp rămânând a fi cei răniți. Într-adevăr, există cazuri excepționale când ar fi o alegere corectă să empatizăm cu partenerul nostru și să-i oferim a doua șansă. Iată despre care situații este vorba:

Atunci când ambii parteneri luptă pentru binele relației

Există relații în care partenerii sunt, cu adevărat, dedicați scopului de a-și consolida o comuniune iubitoare, calitativă și durabilă. De regulă, în astfel de cupluri ambii parteneri se implică activ în situația zilnică a relației lor, încercând să contribuie fie la îmbunătățirea, fie la menținerea acesteia. Și nu e de mirare că lor le reușește aproape întotdeauna să trăiască o viață fericită împreună.

Dar chiar și în astfel de cupluri, partenerii fac greșeli și se rănesc reciproc. Asta e o lege a vieții, pe care ne rămâne doar să o acceptăm. Dacă, însă, greșeala este recunoscută și analizată suficient de mult, pentru a nu mai fi repetată, ea nu va lăsa o prăpastie emoțională între parteneri și va putea fi iertată.

Atunci când decizia de a oferi a doua șansă nu vă afectează grav sănătatea psihologică

Scopul suprem al oricărei relații interumane este de a ușura/ îmbunătăți viața individului. De aici apare întrebarea: ,,De ce am avea nevoie de cineva, care ne face nefericiți și ne tulbură armonia lăuntrică?’’. Într-adevăr, nimeni și nimic nu are dreptul să ne amenințe bunăstarea psihologică și fizică. Mai mult de atât, dându-i a doua șansă unei astfel de persoane nu faceți decât să vă expuneți din nou aceluiași impact negativ, sabotându-vă propria viață.

Dacă, însă, greșeala partenerului vostru este una tolerabilă, care nu va afectat grandios condiția lăuntrică, alegerea de a-i mai da o șansă merită să fie luată în considerație.

Atunci când el/ea pare să-și fi învățat lecția

Deseori se întâmplă ca oamenii să înțeleagă adevărata valoare a lucrurilor doar după ce le pierd, sau cel puțin experimentează viața în afara lor. Chiar dacă astfel de cazuri sunt, de regulă, excepționale, ele există. Cred din suflet în faptul că oamenii se schimbă spre bine și se perfecționează, recunoscându-și greșelile. Asta e o legitate a vieții și, uneori, chiar e cazul să o punem drept prioritate.

Totuși, nu uitați că fiecare situație este absolut individuală și nu trebuie judecată conform șabloanelor sociale, ci analizată cu grijă în dependență de dorințele rațiunii și spiritului vostru.

Daniela M.