Află în ce fel de relație ești implicată: matură sau imatură. 3 criterii decisive!

De multe ori se întâmplă să ne întrebăm în ce fel de relație suntem – matură sau imatură.

Răspunsul la această întrebare îl găsim, în primul rând, în interiorul nostru. Atunci când suntem pregătiți emoțional pentru un angajament sănătos, devenim foarte atenți la trăsăturile noului nostru partener. Îl analizăm cu grijă și dialogăm cu el suficient de mult, pentru a înțelege dacă el este omul potrivit pentru noi sau nu.

Dar din nou, această practică este una pe care ar prelua-o o persoană care știe cum funcționează o relație non-toxică și nu va tolera o atitudine umilitoare față de ea. Dacă, însă, unul dintre parteneri nu este suficient de matur psihologic, el se va angaja superficial într-o nouă relație, neîncercând nici să exploreze lumea lăuntrică a partenerului, nici profunzimea comuniunii lor.

Indiferent de etapa pregătirii emoționale la care vă aflați, aceste 3 criterii fundamentale vă vor ajuta să înțelegeți, dacă faceți parte dintr-o relație matură sau imatură!

Atât eu, cât și partenerul meu vorbim deschis despre sentimentele noastre

Maturitatea partenerilor depinde în primul rând de competența lor de a-și exprima corect gândurile, emoțiile și sentimentele. Atunci când ambii parteneri înțeleg cât de important este să manifeste atât energia pozitivă, cât și pe cea negativă la timpul potrivit, armonia dintre ei este una fascinantă.

Dacă, însă, fiecare conflict este suprimat și lăsat pe ,,altă dată”, nu poate fi vorba de nicio maturitate spirituală sau intimitate între ei. Alegând această strategie, ei își amenință nu doar bunăstarea psihologică, ci și viitorul relației lor în general.

Rețineți: Indiferent de sacrificiile pe care o să la faceți în numele relației, nu o să ajungeți la nimic până nu o să învățați să comunicați corect și la timp unul cu celălalt!

Noi facem planuri comune pentru următorii 3-5 ani

Un om matur este cel care nu trăiește doar aici și acum. El nu uită niciodată că există și ziua de mâine și că e responsabilitatea lui/ei să se sigure de calitatea ei.

Același lucru se întâmplă și într-o relație matură. Partenerii discută despre ambițiile, visurile și scopurile lor și încearcă să găsească metode prin care le-ar putea implementa împreună, prin eforturi comune, în viitorul apropriat. Mai mult de atât, ei țin cont de necesitățile lor spirituale, financiare și sociale, care trebuie susținute și satisfăcute de-a lungul timpului. Ei creează o echipă unită și muncesc împreună, pentru a avea o zi de mâine mai frumoasă.

Partenerii care trăiesc DOAR cu ziua de azi și nu se problematizează cu soarta cuplului lor în următorii ani, demonstrează imaturitate emoțională.

Noi suntem personalități integrale atât în cadrul, cât și în afara relației

Cheia unei relații sănătoase și în același timp – mature, este independența și integralitatea personalităților ambilor parteneri. Conexiunea partenerilor este non-toxică doar atunci când derivă din necesitățile și dorințele acceptate ale fiecărui partener, nu atunci când ele se combină totalmente și șterg limitele spirituale ale fiecărei personalități din relație.

Dacă renunțați la propriul eu și alegeți să deveniți o simplă reflecție a partenerului vostru, sunteți sortiți la ardere emoțională și înstrăinare de la propriile chemări lăuntrice.

Daniela M.