Scrisoare către toate fetele tinere: „Atunci când aveaţi vreo 20 de ani nu vă gândeaţi la toate astea”

Mereu ne dorim mai mult. Mereu suntem flămânzi după bogat, frumos, veşnic. Suntem dependenţi de relaţii de succes, de oameni care şi-au întâlnit jumătatea sub masca unei poveşti fericite, de istorii pe care le consumăm zi de zi, de femei ce ascund sub rimel povara unui mister, de lumi paralele.

Femei şi relaţii. Nu e complicat şi nici dificil de înţeles. Se complică bărbaţii care vor femei de ocazie şi femeile, fete încă, care gândesc o relaţie în termeni scurţi şi cu scopuri bine prestabilite.

Ne-am născut să iubim şi să împărţim pe jumătate cu cineva drag o viaţă de om. Perechile de pe la colţ de stradă ce se ţin cu poftă de mână, de le întrebi ce-i asta o relaţie, vor şti să îţi răspundă vag, sărutându-se cochet. Vor spune că trăiesc cu prezentul. Dar nu, o relaţie sănătoasă e altceva. Toate fetele ar trebui să ştie asta!

Relaţiile pe termen lung nu ar trebui să fie complicate prin definiţie. Oare cât de mult timp o persoană este gata să-şi ardă creierul său şi al celuilalt în regim non-stop? Ei bine, şase luni, un an, în cazuri speciale – câţiva ani? În cele din urmă ea îi va înnebuni pe toţi şi publicul în tăcere va părăsi trist sala, lăsând eroul singur sa transpire pe scenă sub lumina reflectoarelor.

Aşa-numitele relaţii complicate, tot acest du-te vino şi orele de discuţii despre chestii importante – nu este decât, pardon, folosirea în scop greşit a timpului liber. Acestea sunt relaţii greşite. Serios. E ca şi cum te-ai duce la un salon auto şi ai vrea un Bentley, deşi bani în cel mai bun caz îţi ajung pentru prima rată la o maşină învechită. Poţi veni la acest salon auto cu anii, dar tot ceea ce vei avea este această maşină învechită.

Vei spune că Bentley este singurul lucru potrivit pentru tine, vei bate la cap pe toată lumea, vei avea un chip trist şi îţi vei freca mâinile de griji, îţi vei ruina viaţa, dar nu te vei gândi niciodată că tot de ceea ce ai nevoie este o maşină simplă, puternică, de încredere, cu aer condiţionat, cu salon curat, care te va duce din punctul A în punctul B.

O relaţie trebuie să fie simplă ca faţa unei monede. Nu contează dacă el este un geniu fizician sau un simplu frizer, ce educaţie are, cât de multe limbi vorbeşte, câte femei a avut bun şi cât de bine scrie poezii. Şi invers, nu contează dacă ea are acasă 200 de rochii sau doar câteva, vorbeşte cu accent franţuzesc sau într-o română curată.

Ceea ce este important e cât de confortabil te simţi lângă omul dat. Dacă el te duce în depresie, dacă cu el nu e mai bine decât fără el, dacă nu îţi oferă satisfacţia fiecărei zile, inclusiv pe plan spiritual, moral şi fizic, pentru ce dracu mai eşti cu omul ăsta. Fie că ţi-a plăcut sau a fost doar un capriciu – vei înţelege mult mai târziu, aşa că nu ai nimic de pierdut. Bărbaţi în lumea asta sunt mulţi, femei şi mai multe.

Dragostea adevărată în genere nu pune condiţii şi nu poate fi definită. Prin dragoste deseori subînţelegem greşit respectul, deprinderea, gelozia, dorinţa de a te răzbuna. Dintr-o relaţie „complicată” nu câştigi nimic, doar o durere de cap. Din nou şi din nou: relaţia ar trebui să fie simplă.

Pentru că cu acest om vei naşte copii, vei îngriji de casă, vei construi planuri, vei merge în ospeţie, vei comunica cu rudele şi, în general, vei trăi cel mai normal mod de viaţă. Şi dacă crezi că vei putea face toate astea gândind în termeni feminini vagi – este foaaaarte greşit.

De fapt, cum se întâmplă? La început voi, fetele, aveţi nevoie de un bărbat înalt, bine făcut, frumos, deştept, bogat, cu perspectivă și romantic. Şi doar mult mai târziu înţelegeţi, dar toate înţelegeţi, că aveţi nevoie de un om care poate fi de încredere, care este alături nu doar atunci când îi trece prin cap, dar mereu!

Întotdeauna! Şi invers, dacă bărbaţii la început se bat după toate fustele, apoi până la urmă înţeleg că au nevoie de acel pui de om cu care să împartă totul şi căruia să îi ofere protecţia lor. Prin urmare, siguranţa este o calitate foarte importantă.

Omul ăsta te va ajuta în în momentele cele mai dificile ale vieţii, atunci când viaţa ta va fi complet aiurea iar un pas la dreapta sau la stânga – e out. Prin urmare, responsabilitatea este de asemenea foarte importantă.

Vei împărtăşi cu el bucuria şi tristeţea, victoriile şi înfrângerile, visele şi temerile, astfel încât capacitatea de a fi alături e straaaşnic de importantă. Îl vei citi  pe interior şi pe dinafară, vă veţi înţelege reciproc din jumătate de cuvânt, vă veţi certa şi împăca mereu, pentru că el totuşi nu este Tu, el e un om diferit, chiar dacă el se va da după tine şi tu te vei acomoda după el.

Aşa că răbdarea – fără ea, în genere, nu merge în nici un fel. Voi permanent vă veţi oferi parte din sine, bucată cu bucată modelându-vă propriile obiceiuri. Pentru aceasta există un cuvânt tare la modă, compromis, care de asemenea este foarte, foarte important. Veţi lua decizii importante, împreună şi separat, decizii care foarte probabil vor schimba modul vostru actual de viaţă, astfel că fără încredere – nu va merge nimic.

Recunoaşteţi, atunci când aveaţi vreo 20 de ani nu vă gândeaţi la toate astea, corect? Vroiaţi ca jumătatea voastră pur şi simplu să vă conducă cu o maşină de lux, să vă ofere mereu flori şi să vă sărute frumos, direct pe buze. Şi voi să vă minunaţi de ochii lui frumoși şi în genere să-l admiraţi exact ca pe modelele din imagini. În realitate de fapt, aceasta nu este atât de important.

Treabă nu aveţi dacă este el frumos sau nu, înalt sau scund, slab sau mai gras, vorbeşte bine sau este un bâlbâit. Tot de ce ai nevoie de la el – este înţelegerea că cu acest om mergi şi în foc şi în apă şi oriunde şi că atunci când el este alături tu te simţi foarte bine. Şi că fără el îţi este cu muuuult mai rău decât cu el.

Și eu pot să vă asigur – când te vei întoarce vreo douăzeci de ani înapoi, când te vei resemna măsurându-i temperatura şi făcându-i testament, chiar dacă el doar a strănutat o singură dată şi când vă veţi opri să purtaţi discuţii sufleteşti de genul “încotro noi mergem”, pentru că voi deja veţi ajunge acolo unde aţi vrut, atunci veţi înţelege că aceasta de fapt este dragostea. Dragostea nu se calculează niciodată înainte. Niciodată.

Cât despre relaţia „complicată”… la naiba, mergi mai bine la nişte cursuri. Sau ajută nişte copii orfani. Fete sau femei, doamne sau domniţe, să înţelegeţi cu toate că relaţiile sunt complicate tot de către cei care sunt într-o relaţie. Găsind mereu probleme şi reproşuri, nu contează că problema este în bani, înţelegere sau atracţie fizică, nu veţi ajunge nicăieri.

Mereu ne dorim mai mult. Mereu suntem flămânzi după bogat, frumos, veşnic. Contează bogat să fie sufletul, frumos gândul omului de lângă şi veşnică dragostea ce v-o purtaţi!

De vorbă cu tine.