fb

Zece recomandări practice pentru a nu o da în bară la prima voastră întâlnire

Prima întâlnire constituie poate una din cele mai solicitante evenimente din punct de vedere emoțional atunci când e vorba despre o persoană care te atrage cu adevărat și pe care nu știi cum să faci să nu-ți scape printre degete.

Din moment ce a acceptat o prima întâlnire, înseamnă că posibilitatile de a demara o relație sentimentală se află sub bune auspicii, dar ce te faci dacă nu ești pregătit sau pregătită din punct de vedere comportamental pentru a face față cu brio acestui „first date”?

Iată în cele ce urmează, zece recomandări ale psihologilor, menite să-ți netezească drumul și să-ți asigure șanse sporite în aventura ta:

Planificarea întâlnirii

Presupune cunoașterea cât de cât a gusturilor și preferințelor persoanei cu care te întâlnești, pentru a evita un eșec din start, propunându-i de pildă o ieșire la o cafenea, în timp ce aceasta nu consumă produse pe baza de cafeina sau cumpărând două bilete la partida preferata de baschet, în timp ce ea sau el s-ar plictisi îngrozitor.

Atenție la mirosuri

Asigură-te că ajungi la locul întâlnirii fără să transpiri și să miroși îngrozitor. Nu uita să-ți faci duș înainte să pleci de-acasă și să utilizezi un parfum sau un after-shave discret și nu unul puternic, care să amețească întregul public spectator.

Aspectul îngrijit este un must

Imaginea se propagă mai rapid decât sunetul – prima impresie va fi de natură vizuală. Inutil să te demonstrezi un soi de geniu al retoricii romantice sau o femeie cu o vastă cultură generală, dacă te prezinți în mod neglijent la întâlnire. Fie că ești bărbat sau femeie, ai grijă la ținută, la curățenia mâinilor, a danturii și a părului în special.

Trâncăneala la telefon – inamicul numărul unu

Telefonul mobil nu este un prieten în astfel de situații: încearcă să limitezi la maxim convorbirile pe durata întâlnirii. Dacă nu poți evita apelurile, scuză-te pentru întreruperea conversației intime și încearcă să scurtezi pe cât posibil discursurile telefonice. E complet nepoliticos.

Fii vigilent/vigilența – lipsa de atenție conduce la un fiasco total

Acorda atenție lucrurilor pe care le spune, gesturilor și limbajului corpului său: acestea constituie surse prețioase de cunoaștere a stării reale în care se află persoana cu care te întâlnești – de multe ori o privire intensă e mai expresivă decât un milion de cuvinte…

Complimentul este mama galanteriei

Complimentele plasate cu abilitate și cu un aer onest sunt oricând binevenite. Nu exagera însă: oamenilor le place să primească un compliment cu privire la aspectul lor fizic și unul vizând calitățile intelectuale. Dacă te lansezi într-o pledoarie admirativă fără cap și coadă, întri în tărâmul ridicolului.

Controlează consumul de alcool

În asemenea situații există riscul consumării unui pahar în plus, fie pentru a prinde ceva mai mult curaj, fie pentru că pur și simplu te simți bine. Ai grijă însă să nu sari calul: întoarcerea acasă pe șapte cărări e ultimul lucru pe care ți l-ai dori la o prima întâlnire.

Subiect tabù: fosta parteneră sau fostul partener

Orice greșeală mai poate fi trecuta cu vederea pe fondul emoțiilor în salsa „first date”, dar nu și aducerea în discuție a fostei partenere sau a fostului partener. Spectrul fantomatic al unei persoane care a făcut parte din trecutul nostru amoros ofilește orice entuziasm în faza incipientă din partea persoanei cu care ne întâlnim.

Fă astfel încât să nu întârzii

În situația în care apar neprevăzuturi și riști să ajungi la întâlnire cu întârziere, sună imediat persoana cu care urmează să ai întâlnirea și informeaz-o dacă e vorba de câteva minute sau ar fi cazul să contramandați. Ai grija ca urmatoarea întâlnire să fie programată în alt loc.

Nu flirta cu altcineva

Poate că cea mai grava eroare la o prima întâlnire este aceea a flirtului cu o altă persoană: e cât se poate de jenant ca într-o astfel de ocazie să te demonstrezi neloial, lipsit de seriozitate și cu un comportament superficial. E valabil pentru ambele sexe.

*Bibliografie:
Krista McGee – „First Date”, 2011
Hayley DiMarco, Michael DiMarco – „The Art of the Fist date: Because Dating’s Not a Science – It’s an Art”, 2006
Giampietro Vecchiato, Sergio Zicari – „Il primo incontro non si scorda mai”, 2009