Vindecarea spontană: cum să ne activăm abilitățile de autovindecare

Uneori, nici nu ne dăm seama cât de înțelept este modelat corpul uman. Este în stare să se vindece singur. Pentru a face acest lucru, tot de ce are nevoie e să includă toate rezervele interne, iar restul se rezolvă de la sine.

Autovindecarea este procesul autonom al corpului uman, cu scopul de a se proteja împotriva efectelor dăunătoare sau cele ale bolilor. Uneori, nici nu avem idee câte probleme grave, cum ar fi depresia, atacurile de panică, stările de anxietate ar putea fi evitate dacă am învăța să ne ascultăm corpul și propriile nevoi.

Manifestările psihosomatice generale sunt asociate cu hiperactivitatea sistemului nervos autonom, în special diviziunea sa. Stresul, anxietatea și încercările de a controla totul ne afectează corpul la nivel molecular, iar acest lucru ne slăbește sănătatea.

Acest lucru crește nivelul hormonilor și duce la slăbirea sistemului imunitar, cardiovascular, nervos, provoacă probleme ale tractului digestiv, crește tensiunea arterială și scade nivelul leucocitelor, ceea ce duce la riscul apariției diferitelor boli.

Apare și riscul de accident vascular cerebral sau infarct miocardic. Toate acestea pot fi evitate dacă am reprograma activitatea noastră mentală. Totul este foarte simplu: trebuie să fim în armonie cu nevoile noastre, cu noi înșine, să găsim calea spre libertate.

Nu trebuie să ascundem ceea ce simțim

Dimpotrivă: să râdem mai mult, să medităm, să călătorim, să trăim așa cum dorim. Creativitatea, implicarea în sporturile preferate contribuie la îmbunătățirea sănătății. Sporesc stima de sine, starea de spirit și promovează dezvoltarea empatiei și simțul umorului.

Ideea este că medicul examinează pacientul, pune un diagnostic, dar vindecarea este deja opera naturii. Psihologul William Brown spune că există câțiva pași – cheie pentru activarea proceselor de autovindecare:

– culcarea în loc liniștit;

– fără telefoane, fără brățări, inele sau centuri care restricționează respirația sau interferează cu relaxarea;

– cu ochii închiși, să respirăm adânc și încet. În câteva minute vom intra într-o stare totală de relaxare;

– concentrarea asupra respirației și lăsarea gândurilor să curgă ca un râu;

– vizualizarea imaginii mentale vii și detaliate a corpului nostru;

– evocarea și întărirea emoțiilor pozitive;

– așezarea ambelor mâini pe centrul pieptului;

– lovirea încet, cu o respirație adâncă, umflând alternativ pieptul și stomacul.

Acest exercițiu stimulează foarte bine activarea glandelor endocrine.

Asta confirmă cât de profund sunt conectate sistemele imunitar și endocrin. Dacă nu avem deloc probleme de sănătate, putem utiliza în continuare această tehnică pentru a ne umple corpul cu energie și pentru a crește eficiența ei.

Filosoful grec Platon susținea că este imposibil să vindeci doar corpul, acesta fiind izolat de minte și suflet. Vindecarea, în primul rând, este un merit al naturii, dar și puterea noastră interioară, inerentă fiecărei persoane în parte. Singurul lucru este să învățăm cum să-l activăm și să nu ne ciocnim cu procesul natural.