fb

Viața nu e atât de grea precum ne pare: 10 lucruri care s-au schimbat în ultimii 20 de ani

Viața din zilele noastre nu este atât de grea precum o crede majoritatea oamenilor. Dacă creierul tău este predispus să-ți arate lumea în culori întunecate, nu înseamnă neapărat că este adevărat.

Viața nu e perfectă, dar este mult mai ușoară de cea pe care au trăit-o bunicii și străbunicii noștri:

1. Mass-media ne impune să percepem lucrurile altfel decât sunt de fapt. Psihologii ne explică de ce noi, oamenii, vedem viața în culori sumbre. Atunci când citești sau privești știrile, creierul nu înțelege pe deplin ceea ce vede. El crede că realitatea este compusă doar din evenimentele teribile pe care le vezi la știri.

Acest fenomen este numit „Sindromul lumii rele”. Conceptul a fost introdus pentru prima dată în 1990 de către George Gerbner. El a remarcat că, înainte de a împlini 12 ani, copilul reușește să vadă la televizor aproximativ 8000 de cazuri de suiciduri și crime. Când observăm un număr atât de mare de violență, ni se creează impresia că acest lucru reprezintă o normalitate.

Vedem atacurile teroriste din Franța, rețelele de trafic de droguri din Mexic sau crimele motivate de ura rasială din SUA. Creierul nostru reacționează ca și cum toate aceste fapte se întâmplă chiar sub ferestrele noastre. Toate acestea afectează modul în care vedem lumea. Studiile demonstrează că oamenii care văd adesea violență la televizor sunt mai predispuși să-și manifeste agresivitatea în public.

Cei care privesc des știrile, au o frică mai mare față de crime, decât cei care nu țin cont de acestea. Trăim cu frică, deoarece credem că la știri este aratată viața reală, dar realitatea este mult mai frumoasă, decât credem.

2. Noi trăim perioada cea mai liniștită din istorie. În ciuda atacurilor teroriste și agresivității poliției, prezentată la știri, niciodată nu a fost mai sigur de trăit pe pământ decât acum. Timpurile din trecut au fost foarte crude.

Conform statisticilor efectuate pe baza dovezilor arheologice, în timpul civilizației timpurii, circa 15% din oameni decedau din cauza crimelor. Pe parcursul anilor, situația s-a îmbunătățit.

În prezent, rata crimelor din lume este mai mică decât cea din trecut. În Italia, de exemplu, rata de omucidere reprezintă doar 1, 4% din numărul de crime care au fost comise în anul 1400.

3. Astăzi, oamenii au drepturi egale. Respectarea drepturilor oamenilor este mult mai vizibilă decât în trecut. Pentru prima dată în istorie nu există nici o țară în care să fie legalizată sclavia. În prezent sunt mult mai puține țări cu legi descriminatorii față de minorități.

Femeile din prezent au mai multe drepturi, 40% dintre ele au un loc de muncă. Bineînțeles, în lume nu poate fi totul perfect, dar situația se schimbă cu pași rapizi. Tendințele indică că schimbarea va continua.

4. Bărbații tratează femeile cu mai mult respect. Violurile și crimele sexuale au scăzut. În 1990, din o sută de mii de femei, 1600 erau victime ale violenței sexuale. În prezent numărul acestora a scăzut aproximativ de opt ori.

Este un mare pas, având în vedere o perioadă de timp atât de scurtă. Bărbații sunt mai respectuoși față de soțiile și iubitele lor. Cazurile de violență domestică au scăzut față de acum douăzeci de ani.

5. Copii sunt în siguranță. Majoritatea părinților sunt îngrijorați de siguranța copiilor lor. Cred că la fiecare colț al străzii sunt pedofili și hoți, dar de fapt nu este așa. Numărul de criminalitate și atacuri asupra copiilor a scăzut.

Acum se fură doar un copil din 1,5 milioane și doar 3,1% din acestea sunt comise de către necunoscuți. Copii sunt mai puțin abuzați în familie, iar violența fizică și sexuală este rar întâlnită.

6. Democrația este mai răspândită. Oamenii își pot exprima opiniile fără mari probleme, spre deosebire de trecut. În lume crește numărul țărilor democratice, politica din aceste țări promovează democrația, iar alegerile sunt transparente.

Chiar și țările cu regimuri autoritare, cum ar fi, de exemplu, China, au devenit mult mai libere decât în trecut. Situația politică din China s-a îmbunătățit, în comparație cu timpurile lui Stalin și Mao Zedong.

7. Numărul oamenilor care trăiesc în sărăcie este mai mic. Astăzi în lume există 702 milioane de oameni săraci, care trăiesc cu un 1 $ pe zi. Ei alcătuiesc 9,6% din populație, această cifră poate părea mare, dar în anul 1820, 94% din populație trăia în sărăcie extremă.

8. Evenimentele proaste au o influență mai mare asupra minții tale. Chiar dacă la știri vor fi prezentate evenimente frumoase, tu, oricum vei acorda atenție știrilor violente. Creierul nostru pune mai mult preț pe veștile proaste, deoarece vrea să se asigure că noi suntem bine.

Astfel, crește stima de sine și nu ne permite să dezvoltăm invidia. Dar defectul este: pierdem prea mult timp pentru lucrurilor teribile și inutile.

9. Creierul nostru mereu crede că o situație sau alta doar se agravează. Majoritatea oamenilor își aduce aminte de cele mai frumoase evenimente care s-au petrecut cu ei între 10 și 30 de ani. Dar chiar si aceste amintiri nu sunt exacte.

Suntem predispuși să uităm toate rele care cândva ne-au supărat, dar, în același timp, păstrăm în memorie amintirile pozitive. Drept rezultat, simțim nostalgia după trecutul filtrat. Ne amintim multe lucruri frumoase, dar uităm că o mare parte a timpului o iroseam pentru a ne supăra pe rele.

Ne amintim doar acele evenimente mai puțin frumoase, petrecute recent. Din acest motiv, aproape toți oamenii sunt predispuși să gândească la faptul ca viața devine tot mai grea. Nu este deloc așa. Și chiar dacă fricile unor oameni se adeveresc, avem toate motivele să credem că este doar o mică nereușită în drumul spre o lume mai bună.

Source :

muz4in