Vezi în oameni doar ceea ce există deja în tine! O explicație psihanalitică care te va surprinde

De mici copii ni se spune că vedem în oameni doar ceea ce există deja în noi, dar rareori înțelegem, cu adevărat, valoarea acestui postulat. Anume despre asta vom relata mai jos!

Încercând constant să ne cunoaștem esența, deseori tindem să ne concentrăm în exclusivitate pe experiența anterioară proprie. Ne izolăm în gândurile, sentimentele și amintirile noastre, săpăm în adâncul lor și rămânem convinși că anume în ele se ascunde adevărul despre noi înșine.

Dar este atât de important să ne abstractizăm uneori de la acest gând și să căutăm alte căi de investigație a psihicului.

În acest context, Carl Jung, marele psihanalist elvețian, vorbește în lucrarea sa În lumea arhetipurilor” despre fenomenul proiecției.

Proiecția este un proces psihic, care constă în identificarea fragmentelor inconștientului nostru în oamenii care ne înconjoară.

Adică, ne recunoaștem pe noi înșine în ceilalți, fără a conștientiza acest lucru.

Tot Jung menționează că, deși în majoritatea cazurilor acest fenomen se produce inconștient, prin antrenament asiduu, îl putem transforma în unul conștient. Mai mult de atât, îl putem și utiliza în folosul nostru.

Cum facem asta?

Iată un exemplu, pentru a fi mai expliciți:

Comunicând cu o colegă, ne prindem la gândul că ea face foarte des digresiuni când vorbește. Această abatere constantă de la subiect ne deranjează. Odată ce identificăm acest lucru, facem o pauză pentru a fixa în conștientul nostru ideea că noi înșine vrem ca discursul nostru să fie structurat și clar pentru omul cu care comunicăm. Apoi, treptat, comunicând cu ceilalți, utilizăm această anterioară montare psihologică și ne organizăm discursul cât se poate de eficient.

Prin urmare, iată pașii pe care trebuie să-i facem, pentru a utiliza proiecția în scopuri autoeducative:

1.Recunoaștem originea proiecției;

2.Retragem proiecția din lumea exterioară în cea interioară;

3.Transformăm proiecția într-un element conștient al personalității noastre.

Fenomenul proiecției ne poate ajuta să găsim atât lucrurile bune, cât și cusururile din noi în timp ce interacționăm cu alți oameni și nu atunci când ne blocăm între limitele psihicului nostru, rănindu-ne psiho-emoțional.

Nu vă opriți să căutați răspunsul la întrebarea Cine sunt Eu, dar vă rugăm, faceți-o cu grijă! ❤️

D.