Uneori, sentimentele de care ne temem cel mai mult nu vin pentru a ne pedepsi, ci pentru a ne explica ceva important

Un articol despre sentimentele care încearcă disperat să ne învețe o lecție importantă!

Scenariile perfecte în care suntem fericiți 24/7 și nu știm ce înseamnă durerea lăuntrică nu numai că sunt ireale, ci și deloc avantajoase pentru noi. Adevărul este că emoțiile și sentimentele negative nu pornesc din intenția soartei de a ne pedepsi. Ele sunt, mai degrabă, indicatori ai faptului că e timpul să schimbăm ceva în noi. E foarte important să înțelegem acest lucru și să aruncăm imediat o privire strategică asupra vieții noastre.

Haideți să explicăm ideea mai bine cu ajutorul acestui exemplu:

Anxietatea este un sentiment complex, care constă în dezvoltarea unor expectanțe negativiste, tulburătoare și nefundamentate de niciun motiv din exterior. Ea se deosebește de frică prin faptul că frica apare la stimulenți reali din afară, nu la cei pe care îi inventăm noi. Prin urmare, dacă simțiți anxietate înseamnă că, cel mai probabil, anticipați tot felul de situații amenințătoare pentru bunăstarea voastră lăuntrică, fără a avea motive clare de a face asta.

Observând câteva manifestanții de anxietate consecutive, vă puteți plânge de nefericirea voastră, de soarta care nu e deloc blândă cu voi, de caracterul care este deja format și nu-l mai puteți schimba, sau… Puteți lua atitudine și intreprinde următorii pași:

  • Practicați ședințele cu psihologul/psihoterapeutul și beneficiați de consiliere până în momentul în care nu izbutiți să treceți, cu adevărat, peste această stare.
  • Lucrați asupra stimei de sine și a personalității voastre, așa încât să vă auto-convingeți că orice s-ar întâmpla, veți putea face față, pentru că aveți încredere în propriile forțe.
  • Identificați elementele (oamenii/situațiile/locurile) care catalizează starea voastră anxioasă și lichidațile, dacă e posibil. Dacă nu, faceți un plan, care v-ar permite fie evitarea parțială a acestor condiții, fie rezistența psihologică la ele.
  • Redobândiți-vă iubirea pentru sine și pentru viață. Comunicați cu oamenii dragi și cunoașteți alții noi. Călătoriți. Schimbați-vă jobul pe care-l urâți. Asumați-vă noi provocări, care vă vor reaminti cât de dulce poate fi viața.

Acestea și multe alte soluții fericite v-ar putea salva din temnița anxietății.

Deși soluțiile s-ar putea să fie diferite, atitudinea pe care o luăm rămâne a fi valabilă în cazul oricăror alte emoții și sentimente negative. Pur și simplu e important să nu ne mai temem de ele, să acceptăm prezența lor obligatorie în viața noastră și să recunoaștem utilitatea pe care o comportă.

Nimeni din noi nu era să fie cine este astăzi, fără a experimenta senzații negative și fără a găsi, până la urmă, puterea de a le învinge!

Daniela M.