Uneori oamenii pe care îi ierți nu mai poți să îi îmbrățișezi și nu mai vrei să îi săruți

Nu întotdeauna iertăm ca să păstrăm pe cineva alături. Iertare e diferită și nu vine niciodată de una singură. Uneori cineva iartă din deprindere. Alteori doar pentru a se elibera de trecut. Sau pentru a reinventa un moment fericit. Dar atât. Nu vrei să mai ai alături de tine un om care te-a trădat, nu vrei să repeți aceeași poveste. Ierți pentru a te detașa de tot ce a însemnan el. Ierți pentru a putea să mergi mai departe.

Oamenii sunt diferiți în momentele când greșesc. Și la fel de diferiți sunt atunci când iartă. Dar se întâmplă să o faci de mai multe ori și până la urmă ceva se rupe. Nu mai ești la fel și de aici apar reproșurile celuilalt, chiar dacă el singur e cel care a greșit. Lucrurile devin reversibile în dragoste, dar și în indiferență. Iar iertarea e doar momentul de legătură dintre prima și ultima emoție. Se întâmplă să lași și să nu mai vrei. Se întâmplă să nu poți să pleci fără să te împaci cu gândul că deja totul e un trecut. Atunci ierți și treci dincolo de ușă.

Uneori ierți din milă și asta e cel mai greu de suportat. Pentru că nu poți să iubești din milă. Și nu poți să te culci seara în același pat cu cineva din milă. Atunci iertarea devine un medicament pentru propriile eșecuri. Ierți și ți-e mai bine. Știi că nu mai ai nimic în comun cu omul care te-a trădat. Pentru că săruturile nu te mai atrag și îmbrățișările lui nu te mai încălzesc. Pentru că ești hotărât să nu repeți de două ori p greșeală. Pentru că vrei să pleci. Iertarea e cel mai potrivit mod să o faci.

Uneori oamenii pe care îi ierți nu mai poți să îi îmbrățișezi și nu mai vrei să îi săruți.