Uneori, depresia nu te rănește, dar încearcă să te vindece

Nu este nimic plăcut la o depresie. Ea te frânge, oricât de puternic ai fi și îți pare că niciodată nu vei mai ieși din această stare. Nu trebuie să subestimezi severitatea amorțelii care vine odată cu depresia, dar merită să evaluezi atitudinea ta față de ea.

Vedem depresia prea îngust. Deși ne gândim la depresie ca la o boală care încearcă să ne distrugă, depresia poate fi concepută pentru a ne salva pe termen lung. Da, acest lucru sună cam ciudat, dar are și o doză de adevăr.

Depresia poate fi considerată o parte importantă a sistemului de apărare biologică al unei persoane. Au existat multe studii care au arătat că definiția actuală a depresiei nu este atât de exactă. Deși va dura mult timp pentru a începe să percepem depresia ca un fenomen în care să putem face unele schimbări reale, însăși conceptul de depresie este foarte promițător pentru un studiu mai aprofundat.

Dr. Escalante scrie: „Bunul simț ne spune că depresia se naște într-o minte afectată de o gândire distorsionată, iar acest lucru duce la apariția simptomelor psihosomatice precum migrenele, durerile abdominale și oboseala.

Modelele precum teoria polivagala susține că înțelegerea noastră asupra depresiei este greșită. De fapt, corpul pur și simplu detectează o amenințare și declanșează un mecanism de apărare care promovează supraviețuirea. Această strategie biologică se numește imobilizare și se manifestă în minte și corp cu un întreg complex de simptome.

Este vorba de ceea ce noi numim depresie.

Privind depresia ca o suferință irațională și inutilă, noi ajungem la stigmatizarea și lipsirea oamenilor de speranță. Dar dacă vom înțelege că există un motiv pentru depresie, atunci vom elimina acest stigmat de pe aceste persoane. Persoanele care suferă de depresie nu sunt altceva decât niște supraviețuitori curajoși”.

Depresia poate salva viața unui om, îl poate ajuta să supraviețuiască. Depresia îl poate urmări și poate descuraja orice încercare de a rezista, dar, în același timp, îl poate ajuta să accepte inacceptabilul.

Depresia îi poate suprima sentimentele rebele. Supraviețuirea va fi singura strategie de a rezista în orice împrejurare. Da, este greu de înțeles acest lucru, dar există în toate acestea și un sens bun.

În urma unui raport care a fost studiat de Societatea Britanică de Psihologie, s-a constatat că depresia este mai mult o experiență, decât o boală. Adică, în funcție de ceea ce se întâmplă în viața noastră, toată lumea poate trece prin depresie.

Sursa :