Un soț inteligent emoțional este CHEIA către o căsnicie durabilă și fericită

Un studiu realizat pe termen lung a analizat 130 de cupluri. Concluzia este cel puțin interesantă – John Gottman, coordonatorul acestui studiu, a descoperit că bărbații care permit soțiilor să-i influențeze au căsnicii mai fericite și sunt mai puțin determinați să divorțeze.

Vreau să-i cunoști pe Andrei și pe Sofia. În timp ce Andrei crede că un parteneriat egal este cheia unei căsnicii fericite și durabile, acțiunile sale vorbesc altceva.

Andrei: Împreună cu băieții mergem să pescuim în acest weekend. Plecăm mai târziu în seara asta.
Sofia: Dar vin prietenele mele să stea cu noi vineri și am nevoie de ajutor să fac ordine prin casă în seara asta. Am vorbit despre asta. Cum ai putut să uiți? Puteți pleca mâine dimineață?
Andrei: Cum ai uitat că trebuie să plecăm? Nu pot schimba programul nostru de plecare. Plecăm în câteva ore.

Furia Sofiei se fierbe. Ea îl numește “ticălos egoist” și fuge din bucătărie.

Simtindu-se copleșit, Andrei ăși toarna un pahar de whisky si se intoarce la jocul de fotbal.

Când Sofia se întoarce în cameră să vorbească, el o face pe indiferentul. Ea începe să plângă. Andrei îi spune că trebuie să lucreze ceva la mașină și să părăsească încăperea.

Argumente ca acestea sunt pline de acuzații, ceea ce face dificilă determinarea cauzei fundamentale. Ceea ce este clar este faptul că Andrei nu este dispus să accepte influența Sofiei.

Respingerea influenței.

Nu este adevărat că această căsătorie nu poate supraviețui unor momente de furie, plângeri sau critici. Poate. Cuplurile intră în dificultate atunci când negativitatea unuia se potrivește negativității celuilalta, în loc să facă „reparații” pentru a aplana conflictul. John Gottman a explicat că 65% dintre bărbați măresc negativitatea în timpul unui argument.

Răspunsul lui Adrei nu arată că aude plângerea Sofiei. În schimb, el răspunde defensiv: „De ce Sofia nu și-a amintit de planurile sale?”

Cei patru călăreți – critica, defensivitate, disprețul, greutatea – sunt semne care arată că un om se opune influenței soției sale.

Părerea meu nu este aceea de a insulta pe oameni. Este nevoie de doi oameni pentru a face o căsătorie și este la fel de important ca soțiile să-și trateze soții cu onoare și respect. Dar cercetările doctorului Gottman arată că majoritatea soțiilor – chiar și în căsătoriile nefericite – fac deja acest lucru.

Aceasta nu înseamnă că femeile nu se supără. Pur și simplu înseamnă că ele permit ca soții să le influențeze luarea deciziilor, luând în considerare opiniile și sentimentele lor. Datele sugerează că bărbații nu renunță la asta.

Din punct de vedere statistic, cercetările efectuate de dr. Gottman arată că există o șansă de 81% ca o căsătorie să se destrame atunci când un bărbat nu dorește să împartă puterea.

Ceea ce bărbații pot învăța de la femei.

Bărbații și femeile se simt deseori străini unii față de alții. Acest lucru începe în copilărie. Atunci când băieții se joacă, dorința lor este să câștige. Dacă unul dintre băieți este rănit, el este ignorat. La urma urmei, “jocul trebuie să continue.”

În cazul fetelor, sentimentele sunt adesea prima prioritate. Când o fetiță plânge și spune: “nu mai suntem prieteni”, jocul se oprește și începe doar din nou dacă fetelor le trece supărarea. Dr. Gottman explică: “Adevărul este că jocurile oferă o pregătire mult mai bună pentru căsătorie și viața de familie pentru că se concentrează pe relații”.

Două drumuri diferite.

Soțul care nu are inteligență emoțională respinge influența soției sale, deoarece se teme de pierderea puterii. Și pentru că nu dorește să accepte influența, nu va avea influență.

Soțul inteligent emoțional este interesat de emoțiile soției sale, deoarece o onorează și o respectă. În timp ce acest om nu-și poate exprima emoțiile în același fel în care soția lui o face, va învăța cum să se conecteze mai bine cu ea.

Când are nevoie să vorbească, va opri jocul de fotbal și va asculta. El va alege “noi” peste “eu”. El va înțelege lumea interioară a soției sale, va continua să o admire și să comunice acest respect, întorcându-se spre ea. Relația lui, viața sexuală și bucuria generală vor fi mult mai mari decât ale omului care nu are inteligență emoțională.

Soțul inteligent din punct de vedere emoțional va fi, de asemenea, un tată mai bun, deoarece nu se teme de sentimente. El îi va învăța pe copii să-și respecte emoțiile.

Deoarece acest om este profund legat de soția sa, ea va merge la el când este stresată, supărată și bucuroasă.

Cum să acceptați influența.

Dr. Gottman suspectează că bărbații care se împotrivesc influenței soțiilor lor fac acest lucru fără să-și dea seama. Acceptarea influenței este atât o mentalitate, cât și o abilitate cultivată, acordând atenție soțului / soției în fiecare zi. Aceasta înseamnă construirea hărților dragostei, exprimându-ți dragostea și admirația.

Iar când se întâmplă conflicte, cheia este să înțelegi punctul de vedere al partenerului tău și să fii dispus să faci compromisuri. Faceți acest lucru prin identificarea zonelor dvs. inflexibile și căutarea unui lucru pe care ambii dintre voi sunteți de acord.

De exemplu: Andrei înțelege că Sofia este stresată când în casă este mizerie. Acesta poate să nu-și amâne călătoria până dimineața, în schimb el o poate amâna mai târziu spre seară, ca să o poată ajuta mai întâi prin casă. Poate că, în loc să-l critice pe Andrei, Sofia l-ar susține să meargă în acea seară la pescuit.

Acceptarea influenței partenerului dvs. este o strategie excelentă pentru a obține mai mult respect, putere și influență. Doriți o căsnicie fericită și stabilă? Asigurați-vă că angajamentul față de partenerul dvs. este mai puternic decât angajamentul dvs. de a câștiga. Dacă faci asta, casnicia ta câștigă.

Sursa :