Un bărbat a întrebat un înțelept: „Care femeie este cea mai frumoasă?”

Era odată un bărbat: puternic, bogat și respectat de către toți cei care îl cunoșteau. Avea bărbatul tot ce își dorea. Avea mașini scumpe, avea femei, avea fericire. Totuși acesta avea și o nedumerire. De ani buni încerca să-și răspundă la întrebarea: care femeie e mai frumoasă?

O vreme a crezut că blondele sunt cele mai frumoase, până nu a întâlnit o brunetă. Apoi a zis că șatenele sunt unice, până nu i-a căzut tronc inimii o roșcată. Iar când a întâlnit o fată cu o siluetă de invidiat, a spus că alta ca ea nu găsești.

Dar undeva în suflet bărbatul știa că nu acesta e răspunsul.

Într-o zi acesta a intrat întâmplător într-un local. Bându-și cafeaua, a văzut cum în același local a intrat și o femeie. Inima pe loc începu să-i bată cu putere. A simțit ceva ce nu mai simțise până atunci.

A îndrăznit să se apropie de ea. Așa au început să vorbească. Au înțeles că au atât de multe lucruri în comun. El i-a propus să nu fie ultima lor întâlnire. Ea a acceptat.

Zi după zi bărbatul se simțea tot mai atașat de ea, fata cu ochi de mare și păr de aur. O curta, o admira, îi oferea flori și făcea gesturi fel de fel. Nu mai remarca o altă femeie. A înțeles așa că e îndrăgostit la nebunie și că trăiește o dragoste reciprocă. A înțeles că iubește și e iubit. Într-o zi el a cuprins-o la piept și i-a spus povestea lui și cum a căutat răspunsul la întrebare. Apoi a adăugat:

– Draga mea, eu știu răspunsul. Eu știu cine e cea mai frumoasă femeie.
– Cine este, scumpul meu?
– Tu, iubito! Numai tu.

Apoi bărbatul a întâlnit un înțelept. El i-a spus toată povestea acestuia și apoi l-a întrebat ceea ce deja știa.

– Spune-mi, înțeleptule, care femeie e cea mai frumoasă?

Înțeleptul, zâmbind, a răspuns:

– Dragul meu, știu că ai căutat mult timp un răspuns potrivit și mă bucur că pot citi în ochii tăi acest răspuns. Iubești și ești iubit, iar asta a schimbat totul. Pentru că ai înțeles și tu: cea mai frumoasă este femeia pe care o iubești!