Un articol despre tine – omul căruia încă îi mai este frică să fie autentic. Despre curajul de a fi imperfect…

„Nimeni nu e perfect!” – afirmația pe care o auzim zilnic și care are intenția de a ne face să ne simțim bine în limitele corpurilor și personalităților noastre. Într-adevăr, nu știu cine ar îndrăzni să combată acest adevăr, spunând că e perfect. Cu toții avem metehnele și rănile noastre. Cu toții oscilăm între ură și desăvârșire în ochii altora. Asta e viața și e firesc ca lucrurile să fie exact așa cum sunt.

Totuși, în ciuda nesfârșitelor tentative ale umanității de a se autoconvinge că perfecțiunea nu este un scop valid, continuăm să tindem spre el și, mai mult de atât, să-l impunem și celorlalți.

Se pare că din nou ne prăbușim în prăpastia dintre teorie și practică. Nu ne ajunge curaj să ne asumăm responsabilitatea de a ne accepta și iubi așa cum suntem. Ne privim în oglindă, criticându-ne paramentrii faciali asimetrici și corpul, care nu se înscrie în conceptul contemporan de atractivitate și ne mustrăm pentru asta.

Ne mustrăm, uitând că în spatele acestei reflecții, se ascunde un om rănit. Un om ale cărui visuri sunt ancorate de frica de a fi judecat. Un om obosit să fie neînțeles și blamat de el însuși, pentru că nu e suficient de bun. Un om, care contează mai mult decât oricine și orice altceva – tu însuți, dragul meu prieten!

Cred că ar fi utopic să credem că acest perfecționism poate fi diminuat din rădăcină. Fundalul genetic și influența socială au un impact semnificativ asupra percepției noaste. Totuși, putem intui limita dintre sănătos și toxic, chiar și în acest sens, reorientându-ne dorința de a ne afirma într-o direcție corectă, plină de auto-afecțiune și sprijin față de noi înșine. Iată trei idei, care te vor ajuta să faci asta:

Iubește-te, indiferent de prezența sau absența unui alt om, care să te iubească.

Apreciază-te, indiferent de prezența sau absența unui alt om, care să te aprecieze.

Iartă-te, indiferent de prezența sau absența unui alt om, care să te ierte.

Fii puternic. Fii corect. Fii armonios!

Eliberează-te de aceste lanțuri de fier și găsește forța din sufletul tău, pentru a fi un om autentic și curajos în lupta cu perfecțiunea.

Daniela M.