fb

Traumele din copilărie: te resemnezi sau lupți cu ele?

Faptul că toate traumele noastre îşi au rădăcinile în copilărie este un lucru bine cunoscut şi care nu se pune la îndoială. În acest articol vă vom prezenta cele mai des întâlnite traume de acest tip şi modul în care putem să luptăm cu ele.

Părinţi autoritari

Atunci când părinţii sunt extrem de autoritari, ei îţi pot cotrola fiecare mişcare: începând cu ora la care te culci, până la personale cu care poţi comunica. De regulă, ei au fost agresivi verbal, uneori chiar şi fizic. Drept consecinţă – nu poţi trăi fără aprobarea părinţilor. Toate deciile tale le consulţi mai întâi cu ei. De regulă astfel de oameni sunt timizi şi se tem să acţioneze în momentele decisive.

Vise neîmplinite

Mama mereu şi-a dorit să fie pictor. Dar din anumite motive acest lucru nu a fost posibil. Din această cauză ea a decis că tu vei realiza acest lucru pentru dânsa. Părinţii mereu au insistat să fii un copil dezvoltat multilateral, chiar dacă nu îţi plăceau dansurile sau orele de canto. Iar impresia că tu nu le-ai îndreptăţit aşteptările te provoacă să te simţi vinovat chiar şi după ani.

Protecţia exagerată

De mic copil, părinţii îţi veneau în ajutor chiar şi la cea mai nesemnificativă problemă. Să te dai cu bicicleta? Nu, pentru că poţi să te loveşti. Să te duci la sport? Nu, pentru că poate fi periculos. Să îţi prepari singur mâncare? Nu, poţi să îţi frigi mâinele. Drept rezultat, îţi este mereu frică să faci primul pas. Încerci să eviţi orice schimbare pentru că nu eşti pregătit pentru tot ce e nou.

Dragostea bine meritată

Fraza „tu nu ai meritat” este des auzită în copilărie. De obicei, se referă la anuimite cheltuieli financiare. Dar acest lucru poate fi motivat de criza din familie. Dar cum rămâne cu emoţiile? Ai luat o notă proastă la şcoală şi părinţii par decepţionaţi. Te simţi vinovat şi nedemn.

Astfel, în viaţa matură, ajungi să depui prea mult efort pentru a primi aprobarea şi aprecierea altor oameni. Mereu încerci să câştigi prietenie, iubire respect.

Conștientizează corect care sunt lucrurile și emoțiile negative din copilărie de care încă mai depinzi sau care te influențează inconștient în fiecare zi. Încearcă, pas cu pas, să le depășești. 

Source :

psy-practice