fb

Top 5 cărți geniale care îți vor cultiva un simț estetic și o viziune diferită asupra vieții

Iată 5 cărți care te vor provoca să vezi lumea într-o manieră mult mai profundă decât ai făcut-o vreodată. Atenție! Unele cărți din listă ți-ar putea schimba RADICAL viziunile asupra vieții:

5. „Doamna Bovary” – Gustave Flaubert

Arta lui Flaubert este, fără îndoială, una de o complexitate devastatoare. Ea “hrănește” cititorul cu fapte relatate prin prisma unei monstruoase precizii și impersonalități. În aceeași manieră este structurată și opera „Doamna Bovary”.

Frumoasa protagonistă a romanului, Emma Bovary este dominată de o realitate iluzorie pe care și-a autoinsuflat-o din scrierile de dragoste pe care le citise în adolescență. Datorită acestei poziții inadecvate și a absenței unor principii morale consolidate, ea își va analiza propria ființă printr-un spectru psihologic vehement ce-i va distruge ulterior viața, într-o manieră cât se poate de dură.

4. ,,Străinul” – Albert Camus

Albert Camus a publicat romanul ,,Străinul” în 1942. Aici, Camus, fără a accepta această etichetă, profilează o puternică filosofie existențialistă, marcată de o absurditate pronunțată. Opera povestește despre un fragment din viața francezului algerian Meursault care este definit de o profundă indiferență față de moartea mamei sale, față de căsătoria cu iubita sa și față de omuciderea pe care o comite, cu o insensibilitate înfricoșătoare.

3. ,,Prins” – Petru Popescu

Romanul ,,Prins” reprezintă, cu siguranță, o mare provocare psihologică pentru orice cititor. Analiza facturii spirituale ale protagonistului care e bolnav incurabil, reprezintă ideea centrală a operei. Suferința trupească, alăturată unei lungi contemplații pe tema existenței și non-existenței, dar și o descriere incredibilă a unei mari iubiri, încarcă opera cu o esență extraordinară.

2. ,,Suferințele Tânărului Werther” – J. W. von Goethe

Opera e structurată în tehnică epistolară, succedând scrisorile tânărului Werther către bunul său prieten – Wilhelm. Romanul este definit printr-un pronunțat caracter psihologic. Werther este mistuit, până la extreme, de o iubire suferindă față de o femeie logodită pe care o vede zilnic, luptându-se sângeros cu propria inimă. Finalul e unul extrem de tragic. Arta scriitoricească a marelui Goethe, în contextul acestui roman,  a fost atât de sensibilizanță și provocătoare, încât a stârnit un ciclu masiv de sinucideri printre tinerii secolului XIX.

1. ,,Arcul de Triumf” – E. M. Remarque

Arcul de triumf din centrul Parisului reprezintă, aici, o axă simbolică în jurul căreia personajele sunt supuse celor mai controversate trăiri. Ravic – un chirurg german care datorită nazismului este nevoit să se refugieze la Paris, unde printre străzile nocturne ale orașului o întâlnește pe Joan Madou pe care o salvează de la sinucidere, dupa un eșec sentimental. Între personaje se înfiripă o legătură frumoasă, iar iubirea lor devine un simbol al nopții, meditației și alcoolului. Da, fără îndoială, ,,Arcul de Triumf” este o reflecție estetică perfectă a tot ce înseamnă luptă psihologică, răzbunare și sensibilitate.