Toate încercările grele din viața noastră nu ne sunt date pur și simplu: o parabolă înțeleaptă

Nu de puţine ori ne-am întrebat: de ce i se oferă omului diferite încercări în viaţa sa? Pentru ca noi, oamenii, să ne schimbăm sub influenţa greutăţilor. Dar de ce oare ar trebui să ne schimbăm? Răspunsul este foarte simplu: numai datorită greutăţilor prin care trecem ne descoperim adevărata noastră natură. A ne găsi pe noi înşine este obiectivul vieţii umane. Psihologia, religia, filosofia sunt de acord cu acest lucru. 

Oamenii reacţionează diferit la circumstanţele dificile ale vieţii. Există o parabolă precum că în lume ar fi trei tipuri de oameni, în funcţie de trei tipuri de reacţii la aceste greutăţi.

Așadar, parabola oului, morcovilor şi cafelei.

Odată, la un înțelept a venit un tânăr student şi s-a plâns de toate dificultăţile prin care trece:

– Domnule învăţător, sunt foarte obosit. Duc o viaţă grea, greşită. De parcă aş înota împotriva curentului. Eşti înţelept. Spune-mi, ce ar trebui să fac?

Învăţătorul, în loc de răspuns, a făcut un ritual ciudat. S-a dus la sobă şi a pus pe foc trei vase identice, pline cu apă. Într-un vas a aruncat morcov crud, în altul a pus un ou obişnuit de găină, iar în al treilea vas a presurat cafea măcinată. După un timp oarecare, învăţătorul a scos morcovii din apa clocotită. Apoi oul. Apoi a luat căni frumoase şi a turnat cafeaua aromată. 

– Ce crezi că s-a schimbat? 

– Morcovii şi oul au fiert, iar cafeaua s-a dizolvat în apă, a răspuns tânărul student.

– Este adevărat, dar numai privirea superficială asupra lucrurilor face ca oamenii să nu fie fericiţi. Te voi învăţa să priveşti lucrurile şi procesele obişnuite care au apărut ca pe nişte metafore spirituale, care oferă cheia înţelegerii lucrurilor naturale.

Prima metaforă:

Morcovii au fost tari, dar după ce au fost în apa clocotită, au devenit moi.

A doua metaforă:

Oul, aflându-se în apa clocotită, brusc a devenit tare pe interior.  

În exterior, ambii aproape că nu s-au schimbat. Cu toate acestea, atât morcovii, cât şi oul şi-au schimbat esenţa interioară sub influenţa aceloraşi circumstanţe adverse externe: apa clocotită.  

Nu asta e ceea ce vedem şi în viaţa oamenilor? Sub influenţa dezastrului, oamenii puternici din exterior pot deveni slabi, uşor influenţabili, în timp ce alţii, care păreau prea gingaşi pentru această viaţă, devin mai puternici în faţa greutăţilor. 

A treia metaforă.

Cafeaua s-a dizolvat complet într-un mediu nou şi ostil, ceea ce a dus la schimbarea ei absolută. Cafeaua, prefăcută în praf, a transformat o simplă apă clocotită într-o băutură aromată. 

Există acest al treilea tip de oameni, oamenii speciali, care nu se schimbă din cauza circumstanţelor dificile care încearcă să îi suprime. Din contra, ei vor schimba aceste circumstanţe şi le vor transforma în ceva frumos şi util. 

Cine suntem noi? Un morcov, care devine moale şi fiert? Un ou, întărit de foc? Sau o cafea, care a făcut ceva nou şi minunat? Nu vom şti niciodată acest lucru, până când nu vom înceta să vedem doar lucruri negative în toate greutăţile, iar de aici va apărea şi teama şi fuga de orice obstacol. 

Dacă se va descoperi că am fost sortiți să fim o cafea, dar nu a trebuit niciodată să intrăm în apa clocotită, atunci perioada de valabilitate a cafelei va expira şi ea îşi va pierde aroma. O astfel de cafea va fi aruncată imediat, sau, dacă şi va fi preparată, oricum va fi vărsată din cauza calităţii obţinute… 

Oamenii puternici din exterior, care s-au aflat în situaţii dificile şi au slăbit în curaj, întotdeauna întâlnesc sprijin neaşteptat din partea celor care păreau slabi la exterior, dar care au dat dovadă de mult curaj când s-au aflat în faţa greutăţilor. Aceşti oameni se găsesc întotdeauna unul pe celălalt, să se completeze. Poate că anume soarta este cea care face posibilă această întâlnire şi face în aşa fel, ca presupusul puternic să devină mai tolerant şi mai uman, iar cel presupus slab să devină mai încrezut în forţele proprii care sunt cu adevărat nelimitate.

Sursa foto: freepik.com

© Articol tradus de De Vorbă cu Tine

Sursa :