Tipuri de certuri care distrug o relație pentru totdeauna

Relații și cupluri perfecte nu există. Mereu vor apărea probleme, fie că vor fi complexe sau mai ușor de rezolvat. Cum se trece peste aceste perioade și cum este corect să facem față emoțiilor profunde și încercărilor? Mai întâi de toate, trebuie de evitat discuțiile pe un ton ridicat, jignirile, umilirile, ușile trântite și zilele în care nici unul dintre parteneri nu-și vorbesc. Neînțelegerile se discută cu calmitate, răbdare și respect.

Conflictele, de obicei, apar din cauza lipsei comunicării. Este greșit faptul că partenerul trebuie să știe tot ce gândești și ce simți dacă te iubește. Fiecare om este deosebit, gândește diferit și are așteptări care nu se pot completa cu ale tale. Atunci, când într-o relație certurile sunt frecvente, înseamnă că partenerii nu știu a comunica eficient, iar unul dintre ei (sau ambii) cred că cel de alături trebuie să știe lucruri pe care nici nu i le comunică.

Blocajul în comunicare apare din cauza neacceptării. Ambii parteneri nu pot accepta că sunt oameni diferiți cu gânduri diferită. În lipsa comunicării apar frustrările, reproșurile și certurile. De multe ori blocajul în comunicare se ivește în urma unui atac. Atunci când o persoană este atacată, ea se apară.

Majoritatea certurilor apar brusc, din cauza unor neînțelegeri.

Doar că acele neînțelegeri sunt niște frustrări acumulate în timp, care s-au tranformat ca în niște focuri de artificii care explodează în stânga și-n dreapta. De aceea, este recomandat de expirat adânc și de rezolvat lacuna.

Sunt certuri care pot distruge relația pentru totdeauna, dacă partenerii nu sunt deschiși schimbărilor. 

– Certuri regulate, urmate de separări, apoi împăcare. Fiecare ceartă în cuplu trebuie să fie un motiv de gândit și de găsit cauza iscării conflictului. Partenerii care evită să comunice în momentele tensionate, în schimb vin cu reproșuri, trântesc ușa și se retrag din relație. Apoi, revin în relație, fiindcă au nevoie de pasiune, fac  o mare greșeală. Deoarece, o astfel de relație nu are stabilitate și la un moment dat unul dintre parteneri va obosi să mai lupte pentru relația în care este implicat.

– Certuri urmate de insulte și jigniri. Da, este complicat să existe calmitate din ambele părți, în momentul unei neînțelegeri. Doar că gestionarea emoțiilor dă dovadă de faptul că partenerii  se cunosc pe ei înșiși și știu ce-și dorește cu adevărat de la a lor relație. Insultele îndreptate spre omul iubit se pot transforma într-o relație toxică care ar putea să distrugă ambii parteneri.

– Certuri împărțite la trei.

E greșit ca unul dintre parteneri să apelezi părinții sau prietenii și să zică cât de insuportabil este omul cu care a ales să locuiască sub aceeași casă. Cu părere de rău, în majoritatea relațiilot se întâmplă acest lucru, fiindcă există lipsa asumării și a responsabilității. Se atrag și alte persoane în dispută, pentru a găsi cine este corect și cine este vinovatul. O astfel de atitudine distruge orice relație și căsnicie.

– Certuri tăcute. Astfel de certuri sunt învățate din copilărie, atunci când ni se spune să fim cuminți și să nu venim cu replici. Relațiile în care predomină certuri tăcute se sfârșesc cele mai repede. Care e rostul să-i comunici omului de lâgă tine nemulțumirile, dacă este rece și indiferent?

O ceartă nu se poate rezolva, dacă nu sunt discutate problemele. Partenerii trebuie să se asculte reciproc și să accepte părerile fiecăruia dintre ei, chiar dacă nu coincid.

Cu drag, Mary!