Teoria găurilor sufletești: citește asta, dacă simți că nu îți ajunge ceva

Astăzi vom vorbi despre o idee fundamentală, care este numită teoria găurilor sufletești. În circumstanțe obișnuite, oamenii sun plini de ceea ce noi numim ”găuri”.

Ce înseamnă o gaură? O gaură înseamnă orice parte din noi care a fost pierdută, orice parte din noi a cărei prezență nu o mai simțim. În cele din urmă, conștientizarea a ceea ce am pierdut reprezintă esența noastră. Când nu ne mai conștientizăm esența, ea nu se mai manifestă. Anume atunci simțim că ceva nu ne ajunge.

Gaura nu este nimic altceva decât sentimentul că o anumită parte din esența noastră ne lipsește.

Aceasta este o pierdere a iubirii, a valorii, a abilității de a merge la contact, pierderea a oricărei trăsături a esenței tale. Esența are o mulțime de trăsături. Însă atunci când vorbim că am pierdut o parte a esenței noastre, nu spunem că am pierdut-o pentru totdeauna – nici o parte nu se pierde pentru totdeauna.

Câteodată ești doar izolat de valoarea ta, simți cum in interiorul tău se formează o gaură. Simți un sentiment al inferiorității și încerci să umpli gaura cu altceva.

Să luăm, de exemplu, sentimentul valorii și respectul de sine. Când nu te mai simți valoros, simți că ceva nu îți ajunge și încerci să completezi această gaură cu ceva din exterior. Încerci să o completezi cu premii, recompense, cu tot ce este posibil. Încerci să completezi această gaură cu ceva ce îți pare valoros.

Avem o mulțime de găuri, dar de cele mai multe ori nu le conștientizăm. De obicei conștientizăm doar dorințele noastre: ”Vreau un premiu. Vreau să am succes. Vreau ca această persoană să mă iubească”. Orice dorință este un indicator ca ai o gaură interioară.

Aceste găuri apar încă în copilărie. Acest lucru se întâmplă ca rezultat a unor traume sau conflicte cu mediul extern. Probabil că părinții tăi nu te-au prețuit îndeajuns. Ei nu se comportau cu tine de parcă dorințele sau prezența ta ar fi fost importante. Nu acționau în așa mod ca să te facă să înțelegi că le pasă.

Ei au ignorat valoarea esenței tale. Pentru că ai fost izolat și nu ți-ai recunoscut propria valoare, acum ai rămas cu o lipsă, cu o gaură.

Când stabilești o conexiune profundă cu cineva îți completezi găurile cu o altă persoană. Unele din găurile tale sunt completate, după convingerea ta, cu ceea ce tu primești de la altă persoană.

De exemplu, poți să începi să îți recunoști propria valoare doar pentru că o altă persoană începe să te prețuiască. La nivel conștient, tu nu știi că completezi acest gol cu această aprobare. Indiferent de ce ți-ar oferi această persoană, simți cum ea face parte din tine.  Inconștientul tău nu mai tratează trăsătura unei alte persoane, care te face să te simți ”întreg”, ca nefăcând parte din tine.

Iată despre ce vorbesc persoanele când spun că un om este ”potrivit” pentru altul. El este perfect pentru a completa găurile partenerului.

Se întâmplă foarte rar ca o persoană să îți umple absolut toate găurile. Întotdeauna rămân câteva găuri goale, care intensifică sentimentul de neîmplinire.

O gaură poate fi completată cu o parte a personalității, care ține minte ce a fost pierdut, cu o situație din cauza căreia această pierdere a avut loc, durerea și conflictele asociate acesteia. Noi trebuie să trecem prin durere la un nivel mai profund și să devenim mai apropiați acestei găuri, ca să avem acces la amintirea acelei pierderi. Când ne reamintim cum a avut loc pierderea, acel aspect al esenței noastre începe să reapară.

Fiecare pierdere importantă este o șansă de a crește, de a te înțelege mai bine pe tine, să simți golul din interiorul tău, care după părerea ta poate fi completat.

Când încetezi să te aperi de aceste găuri, înțelegi că experimentarea lor nu este atât de dureroasă, este doar un sentiment al unui gol. Ca să scapi de acest gol, chiar dacă îți este frică, trebuie să îi permiți esenței tale să se manifeste fără constrângeri.

Sursa :