Tentativele insistente de a te împăca cu fostul pot fi un semn de tulburare de personalitate

Unii oameni cred că a rămâne în relații de prietenie cu foștii este un semn de maturitate, dar nu e chiar așa. Poți fi oare prietenă cu cel de care ai fost îndrăgostită nebunește?

Nu există nimic mai bun și mai frumos decât sentimentele de dragoste care sunt împărtășite. Când iubești și ești iubit. Dar este oare posibil să rămâi prieten cu cel care a fost totul pentru tine? Oare nu îți va face această prietenie probleme pe viitor? Ești oare dispusă să te sacrifici pentru a păstra legătura cu cineva care cândva ți-a fost drag, iar mai apoi te-a trădat sau te-a dezamăgit?

Sau invers: vei accepta prietenia unei persoane care te iubește cu adevărat sau va însemna că îl folosești? Oare nu este aceasta o încercare disperată de a salva o relație care demult era destinată să se încheie? Este oare în regulă să fii prietenă cu fostul?

Un studiu recent a demonstrat: dacă vrei să rămâi prieten cu cineva după ce v-ați despărțit, ar putea fi un semn al unor probleme de personalitate. Un alt studiu a analizat trăsăturile de personalitate a 861 de persoane și relațiile lor din trecut. Participanții la acest studiu au trebuit să răspundă la întrebări despre relația lor actuală, inclusiv la relațiile de prietenie cu foștii.

După întrebări, oamenii de știință au efectuat un alt sondaj care să determine prezența narcisismului în rândul respondenților. Cercetările au arătat că persoanele cu trăsături de personalitate care se potrivesc cu trăsăturile psihopaților au mai multe șanse să rămână în legătură cu fostul din diferite motive de anxietate.

Psihopatia este o tulburare de personalitate. Persoanele care suferă de psihopatie sunt narcisiști, sadici, egoiști și cei lipsiți de empatie. Psihopații tind să manifeste forme extreme ale acestor calități și sunt cunoscuți pentru farmecul lor înșelător, ceea ce le face mai ușoară încercarea de a ține prietenie cu fostul.

Psihopații au mai multe șanse să țină prietenie cu foștii, deoarece ar putea să le ofere lucruri precum bani, informații sau intimitate.

Ei au un lucru în comun: urăsc ideea că fosta/fostul iese cu altcineva.

De aceea folosesc tot farmecul pe care îl au pentru a-și convinge fostul să rămână prieteni, pentru că astfel este mai ușor de manipulat și, eventual, mai ușor de a distruge fericirea altcuiva.

Bineînțeles, nu toți foștii sunt psihopați. Nici pe departe. Unele persoane devin prietene cu foștii ghidați de motive normale, altruiste. Ei știu să traseze limite clare și sănătoase pentru a avea o prietenie rezonabilă. Nu întotdeauna este ușor, dar este posibil și este foarte important să nu gândim că toți foștii care vor să rămână prieteni ar avea tendințe sau motive psihopate.

Source :