fb

Tensiuni de cuplu: cum te cerți fără să suferi și nici să aduci suferința

Atâta vreme cât certurile într-o relație au un caracter constructiv, pot fi utile, dar deseori lucrurile scapă de sub control și se alunecă pe panta periculoasă a reproșurilor care lasă un gust amar.

Există însă un mod în care se poate evita această capcană emoțională, apelând la o educație sentimentală bine ancorată în realitate, menită să consolideze cuplul, să-l protejeze și să-i garanteze echilibrul și armonia.

Potrivit afirmațiilor specialiștilor, o relație de lungă durată chiar are nevoie de momentele ei în care partenerii își confruntă ideile și își exprimă dezacordul cu privire la anumite aspecte care-i deranjează – persoanele incapabile să discute despre aceste chestiuni au numai de suferit.

Anumite comportamente eronate, promisiuni nerespectate, cuvinte care rănesc – acestea sunt mici dezamăgiri care slăbesc treptat forța legăturii dintre cei ce se iubesc, riscând să se acumuleze și să se transforme astfel într-o bombă cu efect întârziat.

Abordarea acestor acestor subiecte în mod deschis, comunicând partenerului că ceva nu funcționează cum ar trebui, este un act just, un mod de a demonstra că ne pasă de întorsătura pe care o ia relația și că ținem să îndreptăm lucrurile până nu e prea târziu.

Trei reguli de respectat într-o „ceartă constructivă”

Psihologii susțin că e suficient să respectăm trei reguli de baza pentru a ne asigura că cearta de cuplu este constructivă și nu va aduce suferință partenerilor:

Evitarea lansării de săgeți sarcastice în timpul discuțiilor: spre deosebire de ironie, care poate fi amuzantă, sarcasmul este un agent agresiv, chiar dacă nu în mod explicit și dezlănțuie reacții pe măsură;

Reproșurile referitoare chestiuni ce vizează trecutul nu-și au locul în acest context: prezentul contează! Pe baza acestuia se clădește viitorul și nu întorcându-ne la vremurile în care greșelile și-au făcut simțită prezența la nivelul relației în doi;

Atenție la divagarea de la subiect! Prezentarea imediată a lucrurilor care ne contrariază este benefică, cu condiția să fie exprimată în mod respectuos și nu cu răutate sau mânie.

Specialiștii ne asigură că nu e deloc dificil să punem în practică aceste trei recomandări atâta vreme cât înțelegem că relația de cuplu nu reprezintă un teritoriu în care se refulează deșeuri toxice, ci un tărâm luminos, pe care se plantează flori.

A ne certa fără să suferim și fără să aducem la rândul nostru suferință înseamnă a ne respecta reciproc și a constientiza că numai în acest mod putem oferi cuplului spațiul necesar unei evoluții pozitive.

Soluția este așadar la îndemâna fiecăruia din noi: discuția în contradictoriu permite exprimarea anumitor frustrări fără să jignim partenerul, așa după cum permite criticarea anumitor aspecte dezagreabile, fără să rănim însă persoana care ne este dragă.

Source :

riza