Supărarea – marea piedică în calea fericirii noastre. Iată cum o putem depăși!

În general, ca și oricare alt sentiment, supărarea prezintă o anumită utilitate și valoare pozitivă. Deseori, anume supărându-ne pe cineva de mai multe ori, ne dăm seama că alături de el/ea nu putem fi fericiți, sau că avem de lucru asupra autocontrolului emoțional.

Dar pe lângă efectul revelator al acesteia, supărarea mai are și atât de multe elemente toxice de care nu ne dăm seama până la urmă.

Printre ele se numără și lipsa inteligenței emoționale, adică lipsa capacității de a distinge și explica cauzele și consecințele manifestărilor noastre spirituale.

Un om matur din punct de vedere psiho-emoțional știe să prevadă și să înțeleagă, cu adevărat, de ce se simte supărat și ce trebuie să facă, ca să evite acest sentiment în viitorul apropiat.

El își dă seama că există lucruri, care nu-i merită timpul și energia spirituală și invers – există lucruri și oameni prea valoroși, ca să-ți irosești viața, supărându-te pe ei.

Un om care are de lucrat asupra inteligenței sale emoționale alege să se supere și nici nu admite posibilitatea de a comunica cu sursa supărării sale, ajungând la un numitor comun și depășind conflictul.

Un alt efect toxic al supărării este egoismul nesănătos. Alegând să rămânem supărați pe o persoană refuzăm să empatizăm cu ea, să-i înțeleg intențiile, necesitățile și să descoperim mesajul ascuns dintre noi. Făcând asta nu ne trădăm mândria și nu ne umilim. Dimpotrivă, dăm dovadă de înțelepciune, sensibilitate umană și maturitate emoțională.

Dacă însă ne lăsăm pradă supărării, rămânem doar niște sclavi ai propriului orgoliu.

În simbioză, aceste efecte negative ale supărării definesc un om cu o inimă aspră, nepregătit să ierte, să exploreze adâncul sentimentelor umane și să se adapteze, cu succes, la normele unei societăți sănătoase și progresiste.

E imposibil să nu simțim acest sentiment. Și e okey să fie așa. Nu trebuie să-l expulzăm violent din sufletul nostru, devalorificându-l și rănindu-ne. Mesajul nostru aici este să vă conștientizați supărarea, să fiți raționali în analiza acesteia și să nu trăiți prea mult timp cu ea în inimă, dacă vreți să rămâneți un om liber…

Daniela M.