Sunt trei capcane care îți pot lua fericirea: regretele față de trecut, grija față de viitor și nemulțumirea față de prezent

Pentru a fi cu adevărat fericit trebuie să nu rămâi blocat în trecut, să nu te îngrijoreze prea mult viitorul și să fii mulțumit   cu ceea ce ai în prezent. În caz contrar, nu spera la o o viață frumoasă. Pentru că între trecut, prezent și viitor este o legătură puternică. Pentru că dragostea, împlinirea, respectul de sine și recunoștința le ai în prezent doar dacă nu le-ai pierdut undeva în trecut sau dacă nu le visezi în viitor. Trebuie să vrei și să poți să lași suferințele sau amintirile plăcute adunate de-a lungul anilor și să nu le transformi în exemplu pentru viitor. Ia lecții de viață de la fiecare moment, dar nimic mai mult.

Sunt zeci de comentarii și sfaturi despre cum să fii fericit. Dar atât de puține despre cauzele nefericirii. Pentru că în esență fericirea nu e decât absența acestei nefericiri. Absența grijilor, absența suferinței, absența ta în trecut sau în viitor. Fericirea e să fii în prezent și să știi că te mulțumește ceea ce ai, simți și trăiești. Că omul de alături de face fericit. Că momentele pe care le trăiești sunt fericite. Iar ele sunt așa doar dacă le consumi la momentul potrivit.

Așa că înainte să te plângi de ce ești așa nefericit acum, întreabă-te dacă ai reușit să te ierți și să ierți pentru tot ce a fost în trecut. Întreabă-te dacă nu gândești visător la ce va fi, fără să acționezi. Dacă o vrei pe ea alături, fără să o inviți la o cină și dacă încă te mai gândești la el, fără să depui efortul ca să-l uiți. Întreabă-te dacă momentul de acum îți aduce satisfacție și împlinire. Nu? Atunci la sigur e vina ta. Tu ești responsabil de ceea ce trăiești, ce ai și cine ești. Tu alegi: să fii fericit sau nu.

Sunt trei capcane care îți pot lua fericirea: regretele față de trecut, grija față de viitor și nemulțumirea față de prezent. Așa că nu mai trăi cu trecutul sau cu viitorul, trăiește ziua de azi. – citat cu autor anonim