fb

Știința spune că părinții copiilor de succes au aceste lucruri în comun

Părinții buni vor să-și țină copiii departe de necazuri, vor ca aceștia să obțină rezultate uimitoare la școală și să facă lucruri extraordinare în viața lor de adulți.

Nu există o rețetă stabilită pentru creșterea copiilor de succes, însă cercetările în psihologie au subliniat o mulțime de factori care prezic succesul. Impresionant, o parte din acești factori țin de părinți.

Iată ce au în comun părinții copiilor de succes:

1. Își pun copiii la treabă

Dacă copiii nu spală vasele, înseamnă că altcineva o va face pentru ei. Astfel sunt absolviți nu doar de munca pe care trebuie să o facă , ci și de lecția că lucrul trebuie să fie făcut și că fiecare dintre noi trebuie să contribuie pentru binele întregului”, a afirmat Lythcott-Haims.

Punându-i să facă anumite treburi ale casei: să ducă gunoiul, să își spele propriile haine – vor realiza că pentru a face parte din această lume trebuie să facă anumite munci ale vieții.

2. Îi învață pe copii abilitățile sociale

Cercetătorii de la Universitatea de stat din Pennsylvania și Duke University au urmărit mai mult de 700 de copii până la vârsta de 25 de ani și au găsit o corelație semnificativă între abilitățile lor sociale ca și copii de grădiniță și succesul lor ca adulți 2 decenii mai târziu.

Studiul celor 20 de ani, a demonstra: copiii competenți din punct de vedere social care cooperează cu semenii lor fără a-i întreba, care îi ajută pe alții, le înțeleg sentimentele și își rezolvă problemele de unii singuri sunt mult mai predispuși să absolvească o universitate și să aibă un job până la 25 de ani față de cei cu abilități sociale limitate.

Cei cu abilitățile sociale limitate au demonstrat șanse mari de a fi arestați, de a face abuz de alcool și de a solicita asistență socială.

Acest studiu demonstrează că ajutorul oferit copiilor pentru a-și dezvolta abilitățile sociale și emoționale este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru a-i pregăti pentru un viitor sănătos”, a declarat Kristin Schubert.

De la o vârstă fragedă, aceste abilități pot determina dacă un copil merge la colegiu sau la închisoare și dacă acesta sfârșește independent sau dependent.

3. Au așteptări mari

Studiile demonstrează că așteptările pe care le au părinții față de copiii lor au un efect enorm asupra rezultatelor școlare.

Părinții care sperau că după absolvirea liceului copiii vor merge la facultate, părea să-și conducă copilul spre atingerea acestui obiectiv, indiferent de venitul lor sau alte lucruri.

Rezultatele testelor au demonstrat că doar 57% din părinții copiilor care învățau rău așteptau ca aceștia să meargă la colegiu, în timp ce 96% din părinții ai căror copii învățau bine așteptau ca aceștia să intre la colegiu.

„Lucrurile pe care le așteaptă o persoană de la alta poate servi drept profeție pentru propria împlinire.”

În acest caz, copiii trăiesc după așteptările părinților.

4. Au relații sănătoase unul cu celălalt

Copiii din familiile cu mari conflicte, fie intacte sau divorțate, au tendința de a le merge prost în comparație cu copii ai căror părinți se înțeleg bine.

Unele studii au demonstrat că cei care se află doar cu un părinte, dar într-o situație bună dau dovadă de rezultate mai bune decât copiii care au ambii părinți împreună, dar o familie conflictuală.

Conflictele pe care le au părinții înaintea divorțului afectează copiii în mod negativ, în timp ce conflictul de după divorț are o puternică influență asupra adaptării copilului.

Un alt studiu, arată că persoanele de 20 de ani, care au trecut prin divorțul părinților, vor simți durerea și disconfortul despărțirii și peste 10 ani. La fel, tinerii care au trăit un conflict violent între părinți au un sentiment de pierdere și regret.

5. Au atins nivelul superior de învățământ

Copiii mamelor tinere sunt mai puțin susceptibili să termine liceul și să frecventeze universitatea.

Este un lucru legat de ambiție. În 2009, un studiu a arătat că „nivelul de educație al părinților, ai căror copii au 8 ani, influențează mult nivelul de educație al acestor copii după 40 de ani.”

6. Predau copiilor matematica la o vârstă fragedă

S-a demonstrat că dezvoltarea abilităților matematice se poate transforma într-un mare avantaj.

Stăpânirea abilităților matematice timpurii prezic nu doar realizarea în domeniul matematicii, dar se reflectă și asupra modului de citire.

7. Dezvoltă relația pe care o au cu copiii lor

Copiii care au avut parte de o îngrijire minuțioasă în primii trei ani de viață, nu numai că au rezultate mai bune la testele academice din copilărie, dar au t relații sănătoase și rezultate bune și la 30 de ani.

Părinții care oferă atenție copiilor „răspund rapid la semnalele copiilor lor și în mod corespunzător” și „oferă o bază sigură” pentru ca aceștia să exploreze lumea.

Acest lucru sugerează că investițiile făcute în relația părinte-copil va aduce pe tot parcursul vieții.

8. Au parte de mai puțin stres

Numărul orelor pe care mamele le petrec cu copiii de vârsta cuprinsă între 3 și 11 ani prezic comportamentul, bunăstarea și realizările copilului.

Starea mamelor, mai ales atunci când acestea sunt stresate din cauza jonglării cu munca și găsirea timpului petrecut cu copiii, poate afecta negativ micuții.

Contagiunea emoțională sau fenomenul psihologic când oamenii preiau sentimentele unul de la celălalt ca pe o răceală explică de ce se întâmplă asta. Cercetările arată că dacă prietenul tău este fericit, acea lumină te va afecta și pe tine; dacă este trist, de asemenea te va molipsi. Prin urmare, dacă un părinte este epuizat sau frustrat, starea emoțională se transmite copiilor.

Sursa: businessinsider.com