Știați că ne schimbăm în fiecare zi? Iată ce fel de mutații s-au produs în corpul uman în ultimii ani

Chiar şi în secolul XXI omul continuă să evoluţioneze. Dar în ce direcţie mergem? Devenim oare mai inteligenţi şi mai sănătoşi sau din contra?

1. Creierul uman se miсşorează

În cursul a 30.000 ani, creerul uman s-a micşorat de la 1500 cm cubi la 1350. Cu toate astea, omul contemporan nu este mai puţin inteligent decât cel din trecut.

2. Ochii albaştri

Iniţial, toţi oamenii aveau ochii căprui. Cu 10.000 de ani în urmă a avut loc o mutaţie genetică care a afectat irisul ochiului. Se presupune că toţi oamenii cu ochii albaştri au un ancestor comun care a lucuit în regiunea Mării Negre. Astăzi, conform statisticilor, fiecare al 6-lea copil are ochii albaştri.

3. Dinţii de minte

Perechea de dinţi de rezervă, numiţi dinţi de minte nu e ceva inovator, ci care se trage încă de la strămoşii noştri. Aceşti s-au format din necesitatea de a mesteca hrana dură. Cu timpul însă modul de alimentaţie s-a schimbat radical, iar dinţii de minte au devenit un lucru fără mare importanţă. Din acest motiv ei apar abia la vârsta de 17-25 ani şi sunt eliminaţi din start.

Astăzi, circa 35% dintre oameni se nasc fără dinţii de minte.

4. Selecţia naturală

Oamenii de ştiinţă analizat mai multe persoane şi au făcut următoarea concluzie: selecţia naturală încă continuă chiar şi în societate. S-a demonstrat că unii dintre participanţi deţin gene care îi predispun la boli mortale, alţii nu.

5. Sporirea imunităţii

De-a lungul existenţei umane, natura a făcut tot posibilul pentru salvarea speciei. S-a confirmat că gradul imunităţii unei persoane depinde direct de locul în care el trăieşte. De exemplu: locuitorii din Africa au 12 gene unice care le permit să lupte împotriva malariei şi a altor boli grave.

6. Toleranţa la lactoză

Doar câteva mii de ani în urmă, unicul tip de lapte care putea fi asimilat de om era cel matern. În procesul evoluţiei şi domesticirii vacilor, oilor, organismul uman s-a adaptat şi la laptele animalelor. Acest lucru se datorează unui hormon care asigură toleranţa la lactoză.

Sursa :