fb

Spațiul sacru al intimității – cum să trăiești în intimitate cu partenerul, chiar și după ani buni de relație

Relația este un spațiu în care omul își satisface necesitățile. Sau nu și le satisface, dacă întâmpină blocaje sau obstacole. Există diferite tipuri de relații: economice, politice, de muncă, personale. În relații personale oamenii sunt gata să meargă la multe sacrificii. Intimitatea, cea emoțională, cred că este cel mai frumos lucru care însoțește o apropiere.

Intimitatea emoțională este o consecință, un rezultat firesc a oricărei relații armonioase. Ea este unică pentru fiecare cuplu. Unele perechi, unde partenerii sunt atenți și grijulii unul cu celălalt, nu trebuie să depună efort, căci iubirea este vizibilă între ei doi.

Implicându-te într-o relație trebuie să te întrebi de ce faci asta. O relație este ca un contract, pe care trebuie să îl accepți conștient. Răspunsurile la această întrebare pot fi diferite, de aceea nu te grăbi să dai un un răspuns standard, tradițional. Motivele pentru car te implici într-o relație pot fi complexe, mascate după o cortină.

Există variante ca: ”vreau să simt că cineva are nevoie de mine”, ”vreau ca cineva să aibă grijă de mine și să mă susțină” sau ”mă simt singur”. Aceste motive însă ar trebui să fie adresate unui părinte, deoarece ele par a pretinde ca individului să îi fie oferit ceea ce nu a obținut în copilărie. În acest caz există pericolul ca să te implici într-o relație infantilă de dependență emoțională.

Te poți întreba: ”De ce nu pot să mă bazez pe grija și susținerea altei persoane?” Nu trebuie să te bazezi, să pretinzi sau să cerșești aceste lucruri. Dacă simți că ai nevoie de ele, înștiințează partenerul. Dacă nu crezi că o să poți să ceri aceste lucruri, înseamnă că ești afectat de o traumă din copilărie, când nu ai primit niciodată lucrurile pe care le-ai cerut de la părinți.

Să ceri ceva, să îți destăinui dorințele fără rușine și reținere este o abilitate foarte valoroasă și matură. Dar înainte de a cere ceva trebuie să creezi un teren potrivit pentru ca dorințele să îți fie realizate.

Anume acest spațiu de intimitate îți va permite să ai încredere în partener și să nu îți fie frică să pari ridicol. Nu trebuie să pretinzi ca orice problemă să fie rezolvată imediat, trebuie mai întâi doar să înștiințezi partenerul de existența ei. În scurt timp vei observa cum acest spațiu intim soluționează problema.

Dar ca acest lucru să aibă loc trebuie să atragi atenția la ce persoană este partenerul tău și dacă este una potrivită cu care să creezi o intimitate emoțională.

Principalii indicatori a unei relații funcționale sunt sentimentele de fericire, satisfacție, împlinire, grijă, acceptare reciprocă și respect. Dar aceste sentimente nu pot fi impuse partenerului să le experimenteze. Ele trebuie să existe într-un mod firesc.

Prin prisma regulilor și legilor, viața poate fi făcută previzibilă. Acest lucru te poate salva de sentimentul de anxietate și frică față de necunoscut. Însă în relație acest lucru se poate transforma în plictiseală.

De aceea, atunci când observi acest lucru, atrage atenția la persoana de alături. Sunt încă o mulțime de lucruri de descoperit, care vă vor apropia și mai mult.

Source :