Singurătatea narcisiștilor – cum să eviți să te transformi într-unul din ei

Mai întâi de toate ar trebui să explic în ce constă narcisismul și cum sunt oamenii narcisiști. De obicei, oamenii narcisiști poartă masca bunătății, a șarmului și a binevoinței. Cu părere de rău, după acea mască se ascunde egoismul, aroganța, sentimentul de gol interior, fragilitatea emoțională.

La prima vedere acești oameni par invincibili, dar o mică greșeală le poate declanșa furia. De aceea, trebuie cu mare să alegi cuvintele potrivite, dar şi opinia faţă de un anumit subiect care îi privește.

Factorii care contribuie la dezvoltarea tipului narcisic. Această tulburare de comportament vine din copilărie. Încă de mici aceşti oameni au fost umiliți, ignorați, subestimați, neglijați, criticați. Au simțit că nu sunt importanți, că nu sunt suficient de buni, că nu sunt doriți și iubiți. Din această cauză, ei își construiesc în mintea lor un ideal, mai bine spus o variantă a lor care în sfârșit să fie acceptată de părinți și de cei din jur. Astfel, își canalizează toată atenția pe propria persoană, devenind egocentrici.

Când „iubesc” narcisiștii? Oamenii narcisiști nu sunt capabili să iubească și nici nu pot fi empatici. Ei „iubesc” atunci când urmăresc un scop anumit. În schimb, sunt buni manipulatori. Pot șantaja emoțional pe omul de alături și nu țin cont de dorințele lui. Deseori au un comportament pasiv-agresiv și tratează partenerul cu indiferență și răceală. Nu sunt în stare să-și asume responsabilitatea pentru nesiguranțele proprii, de aceea plasează toate greutățile pe umerii partenerului, totodată găsesc și scuze.

Dacă partenerul se îndepărtează de ei, narcisiștii își vor găsi un alt om-instrument, pentru că astfel își susținea
imaginea autocreată, altfel lumea lor riscă să se distrugă.

Cum să eviți să te tranformi într-unul din ei:

1. Mai întâi de toate încearcă să-ți accepți propria persoană și să înveți a-ți stăpâni sentimentele normale și trecătoare de inferioritate. Acceptă faptul că uneori poți fi și vulnerabil. Nu-ți ascunde slăbiciunile și încearcă să înțelegi că indiferența ta poate provoca rău unui altui om, mai ales celui care te iubește. Pe lângă toate acestea, fiecare om are dreptul la păreri și alegeri, iar tu ești obligat să le respecți, chiar dacă nu ești de acord cu ele. Dacă vrei să rezolvi o problemă, mai întâi de toate trebuie să recunoști că ea există.

2. Fii autentic. Concentrează-te asupra omului de lângă tine pentru a construi o conectare sănătoasă. De asemenea, este important, să renunți să mai fii în centrul atenției. Construiește o relație fără scopuri ascunse, fără competiții și renunță la imaginea perfectă pe care o porți ca o mască.

3. Acceptă-ți imperfecțiunea. Acest lucru nu înseamnă să te subestimezi, ci să te înveți a-ți accepta viciile și calitățile. Totodată, renunță a-ți afișa imaginea de om perfect și puternic. Acceptă faptul că ești o ființă complexă, cu defecte, cu bune și rele.

4. Renunță la manipualare. Încearcă să interacționezi cu oamenii fără să-i mapunelezi emoțional. Depune efortul să-i înţelegi, să-i crezi și fii empatic cu ale lor sentimente și emoții.

5. Nu mai trata oamenii ca pe niște instrumente. Chiar dacă s-ar putea să vezi în cel de alături aspectele pe care le negi la propria persoană, furia trebuie controlată și încearcă să corectezi ceea ce te deranjează la tine însuți.

Subestimarea altor oameni şi controlul excesiv distrug orice relație. De aceea încearcă să fii afectiv, fără să-ți construiești strategii care au scopul de anula personalitatea omului de alături. Îndeplinește-ți propriile dorințe și visuri prin muncă, evitând folosirea oamenilor în favoarea ta.

Înainte să fii iubit, iubește-te pe tine. Narcisiștii nu știu a se iubi, de aceea această tulburare de personalitate este distructivă atât pentru ei înșiși, cât și pentru cei care interacționează cu ei. Singurătatea narcisiștilor persistă din cauza manipulării, a cruzimii, a controlului și a minciunilor.

Mary