Sindromul „arderii emoționale” Burnout: cum poate fi depistat și tratat la timp!

Oamenii reacționează în moduri diferite atunci când vine vorba de stres, iar acesta poate fi cauzat și de sindromul Burnout. Reacția nu depinde doar de situația stresantă în sine, ci și de particularitățile de caracter ale fiecăruia.

Cu cât mai des suntem supuși unor astfel de situații, cu atât mai rapid crește riscul de a ”achiziționa” sindromul Burnout, numit altfel și sindromul arderii emoționale. Acest lucru se manifestă atât fizic, cât și psihologic.

Anume din acest motiv, oamenii a căror profesii sunt strâns legate de ”salvarea” altora (polițiștii, lucrătorii sociali, medicii, profesorii) riscă să cedeze în fața stresului.

Sindromul Burnout este periculos nu doar din cauza cantității enorme de stres, ci și datorită consecințelor sale. Exemple: lipsa de plăcere în cadrul serviciului, consumul excesiv de alcool, depresia.

Este fundamental să înțelegem modul în care acționează acest sindrom pentru a fi capabili să îl stopăm încă la cele mai inofensive etape:

  • epuizarea emoțională;
  • depersonalizarea;
  • sentimentul de inutilitate în cadrul serviciului, al familiei, al mediului social;

Sunt numeroși factori care influențează avansarea sindrumului Burnout, precum: venitul financiar insuficient, cadrul colegial neprimitor, neîncrederea în propriile forțe, anxietatea.

Cum poate fi tratat?

Primul pas spre soluționarea problemei este realizarea riscurilor. E necesar să adopți o atitudine rațională față de propria sănătate. E important să îți apreciezi serviciul obiectiv, fără a-l idealiza și fără a dramatiza situația. Un alt lucru esențial este să te remunerezi chiar și pentru succesele mici.

Susținerea din parte familiei, prietenilor și colegilor este mereu binevenită.