Simți că îți ieși din minți? Verifică-ți sănătatea spirituală cu ajutorul acestor 7 indicii importante

Conform statisticelor recente, astăzi în lume 20-25 % de persoane suferă de o tulburare psihică. Nu asocia o dereglare psihică cu prezența fantezistă a unor prieteni imaginar, ea se poate manifesta și prin simple crize de nervozitate. Sunt câteva simptome de bază care sunt cei mai veridici indicatori care îți vor spune dacă trebuie să te adresezi unui psihoterapeut.

1. Manifestări frecvente de indispozție

Te înfurii des și foarte rapid, după care îți este imposibil să îți controlezi reacțiile. Ești extrem de impulsiv și experimentezi o dispoziție proastă aproape întotdeauna. În condițiile expunerii prelungite unor situații stresante poți deveni un nevrotic.

Nevroza este o tulburare psihică care se caracterizează prin atacuri de panică, puls rapid, tremur în mâini, fobii, transpirație excesivă și oboseală.

2. Stilul excentric

Te îmbraci extravagant, având tendința să combini culori care nu se asortează. Dacă ai un mod de viață mai artistic, acest stil ar fi acceptabil, însă dacă ești un programator sau ceva de genul, ai atrage atenție nedorită din jur. Cel mai des, anume persoanele cu schizofrenie sunt diagnosticate cu acest simptom: dorința de a se evidenția.

3. Alcoolismul

Puține dintre peroanele care întrebuințează alcool în mod sistematic sunt echilibrate mental. Majoritatea au început să consume băuturi alcoolice din cauza nevrozei, depresiei sau a fobiilor.

4. Dorința de a face rău altora

Acest gen de comportament poate fi observat și în zilele de rutină. De exemplu, am întâlnit deseori persoane care se deplasează cu 60 de km/h și blochează drumul celor care au viteză. S-a constatat că aproximativ 60% dintre pacienții clinicelor de psihiatrie au condus mașina înainte de a fi internați și dădeau dovadă de un comportament ostil în trafic.

5. Mimica rigidă a feței

La oamenii cu tulburări mentale se poate observa o disonanță între lucrurile pe care le spun și mimică. Ei povestesc despre evenimente triste, vesele sau șocante cu o singură expresie a feței, cea a indiferenței.

6. Lipsa igienei

O persoană cu o tulburare psihică încetează să mai ofere vreo importanță igienei. Va avea părul murdar, hainele nespălate și un miros neplăcut. În acest mod omul se detașează de normele societății și se adâncește în propriile iluzii.

7. Punerea muncii în prim plan

Este un semnal alarmant dacă munca devine unică sursă a emoțiilor tale. Dacă o persoană își dedică tot timpul serviciului, iar atunci când e în concediu sau în vacanță nu încetează să se gândească la ea, atunci ea încearcă să fugă de realitate. În loc să își înfrunte direct toate trăirile negative, acest gen de om decide să evite gândurile deranjante prin simplul fapt că nu își rezervă timp liber pentru a le confrunta.

Sursa :