Simptomele arderii emoționale. Sfaturi care te vor ajuta să faci faţă acestui sindrom!

Întrucât vibrația agitată a secolului în care trăim ne angajează în situații stresante zilnice, ne-am propus să mai dedicăm un articol acestui subiect important.

STRESUL. Un cuvânt atât de deranjant prin simpla sa natură fonetică. Și asta pentru că îl asociem, cu ușurință, cu atât de multe momente neplăcute, gândul la care deja ne irită. Dar să știți că n-ar trebui să criticăm atât de grav acest sentiment. În anumite circumstanțe el poate fi mult mai util decât pare.

În general, funcția sa genetică, pe care ne-a înrădăcinat-o însăși evoluția, constă în excitarea sistemului nostru nervos de către stimulii din exerior așa încât, atunci când viața noastră e în pericol, să  putem conștientiza, cu tot trupul, că trebuie să întreprindem ceva.

Totuși, stresul, ca și oricare alt fenomen al lumii, este benefic în cantități dozate. El trebuie ,,administrat” la momentul potrivit, atunci când ar putea servi în calitate de ,,combustibil” pentru motivarea și autodisciplinarea noastră rapidă.

Când acesta întrece acea dozare predeterminată de natură, el, treptat, evoluează în sindromul arderii emoționale (eng. Burnout). Și în momentul în care detectăm simptomele acestuia, e important să luăm măsuri urgente întrucât acesta poate cauza consecințe dezastruoase pentru sănătatea noastră psihologică.

Iată unele dintre cele mai importante simptome ale arderii emoționale:

 

 • Simptome fiziologice:
 1. Senzația de oboseală constantă;
 2. Imunitatea scăzută;
 3. Durerile de cap frecvente;
 4. Durerile musculare;
 5. Radicalizarea (într-o extremă sau alta) a consumului de mâncare;
 6. Înrăutățirea calității somnului
 • Simptome psihologice:
 1. Senzațiile constante de eșec;
 2. Îndoielile de sine;
 3. Senzațiile de neajutorare/blocare/înfrângere;
 4. Detașamentul de lumea din exterior, izolarea și senzația de singurătate profundă;
 5. Pierderea motivației;
 6. Creșterea nivelului de cinism și negativism;
 7. Scăderea satisfacției și sentimentului de realizare

Iată semnele comportamentale ale arderii emoționale:

 1. Evitarea responsabilităților;
 2. Izolarea de ceilalți;
 3. Procrastinarea;
 4. Perioadele îndelungate de timp pentru îndeplinirea sarcinilor (de orice grad de dificultate);
 5. Utilizarea alcoolului, tutunului și drogurilor în calitate de instrumente de coping;
 6. Afișarea (mai mult sau mai puțin conștientă) a propriilor frustrări în public;
 7. Micșorarea timpului acordat muncii;
 8. Dificultățile de concentrație;
 9. Scăderea performanțelor lingvistice;
 10. Auto-sabotarea

Odată ce identificați cea mai mare parte a acestor simptome și semne, consultarea psihologului/psihoterapeutului este esențială!

Dacă însă nu aveți posibilitatea de a apela urgent la un specialist, vă propunem o serie de tehnici/strategii de stopare a arderii emoționale:

 1. Luați-vă o perioadă off de la muncă/ studii și dedicați-o în întregime relaxării și reabilitării voastre psiho-emoționale;
 2. Revedeți-vă prioritățile în viață, faceți planuri de schimbare a orientării profesionale sau/și lichidării relațiilor toxice din viața voastră;
 3. Comunicați mai mult cu colegii de la muncă/ studii și cu familia. Reînnoiți vechile prietenii. Comunicarea este fundamentul reabilitării voastre spirituale;
 4. Implicați-vă în cluburi de interes sau în diverse activități de voluntariat. Valorificați-vă talentele și pornirile altruiste, făcându-le vizibile. Aprecierea oamenilor pentru cine sunteți vă va alimenta încrederea în sine;
 5. Luați pauze regulate de la rețelele de socializare și înlocuiți-le cu comunicarea vie;
 6. Practicați sportul, alimentați-vă corect, hidratați-vă organismul și evitați consumul oricăror substanțe toxice. Sănătatea fiziologică e premisa celei psihologice. De aceea, începeți cu reabilitarea ei;
 7. Găsiți echilibrul cu voi înșivă. Încredeți-vă în propria valoare și importanță. Faceți schimbări mici, dar semnificative către consolidarea iubirii de sine.

Prin urmare, dacă sunteți victima arderii emoționale, aceste sfaturi vă vor îndruma spre calea corectă și vă vor readuce încrederea în propria personalitate. Dar, vă rugăm, nu neglijați importanța consultării unui specialist în domeniu. Acest sindrom poate fi mult mai periculos decât vă imaginați.

Daniela M.