Și singurătatea este bună pentru noi sau de ce este recomandat să rămânem uneori singuri

Lumea noastră este extrem de conectată, mai mult ca niciodată. Avem smartphone-uri, tablete, iPad-uri, laptop-uri. Conform Pew Research Center, 67% din persoane își verifică telefoanele chiar dacă acestea nu sună sau vibrează, iar 21% întră pe internet aproape constant. Suntem atât de dependenți de internet, încât ne oferim foarte puțin timp nouă înșine. Dar trebuie să subliniem că singurătatea are unele avantaje semnificative.

Știința arată că supraestimăm nevoia noastră de oameni, dar subestimăm valoarea unui moment de singurătate.

Singurătatea are o reputație proastă. Este adesea asociată cu „a fi izolat” sau „antisocial”, ambele situații nefiind benefice pentru sănătate. „A fi singur” înseamnă totuși altceva, iar multe studii se axează pe beneficiile singurătății pentru corp și minte.

Așadar, care sunt avantajele singurătății?

  1. Te odihnește și te reîncarcă

Întâlniri, apeluri telefonice, mesaje, rețele de socializare, petreceri. Te grăbești aici și acolo, încercând să memorezi numele persoanelor cu care te întâlnești și sarcinile pe care trebuie să le îndeplinești. Ai nevoie de o pauză.

Un pic de singurătate îți permite să îți calmezi nervii, să îți recapeți vitalitatea și să te concentrezi. Fie că este vorba de o baie fierbinte, zece minute de meditație sau doar vrei să stai câteva momente de unul singur. Este timpul tău, timp în care poți să îți aduni gândurile și să valorifici energia necesară pentru tot restul zilei.

  1. Stimulează creativitatea

Susan Cain, autorul cărții „Quiet”, a declarat că „singurătatea este un ingredient esențial pentru creativitate”. În timp ce brainstorming-ul este adesea prezentat ca o modalitate de a produce idei creative, decenii de cercetări au arătat că efectul poate fi invers. Oamenii se pot simți constrânși în grupuri, îngrijorați de ce vor spune alții despre ideile lor sau, pur și simplu, nu sunt motivați să se angajeze într-o explorare profundă.

Oriunde ai fi – acasă, într-o cafenea, pe o stradă în oraș sau în sânul naturii –, ai spațiu și permisiunea de a-ți deschide mintea și de a descoperi idei și posibilități noi.

  1. Faci mai multe când ești singur

În 1913, Maximillien Ringelmann, un inginer agricultor, a constatat că persoanele depun mai mult efort când lucrează singure pentru a îndeplini o sarcină, decât atunci când lucrează în grup. Cunoscut sub numele de „inactivitate socială”, acest fenomen a fost reprodus în numeroase studii, în diferite situații de-a lungul timpului.

Chiar și atunci când cineva crede că a depus efortul maxim într-un grup, studiile au demonstrat că nu este așa. Acest fapt se datorează pierderii de motivație, obiectivelor neclare sau incapacității de a coordona eforturile unui grup. Fiind singur, îți valorifici motivația și, în cele din urmă, îndeplinești mai multe lucruri și depui un efort mult mai mare.

  1. Poate stimula intimitatea

Din punct de vedere religios, singurătatea îți poate oferi timp pentru a fi doar tu și Dumnezeu. Introvertiții, care constituie aproape jumătate din populația planetei, au șansa să se regăsească în singurătate. Dar cercetările arată că avantajele trec dincolo de introvertiți și de domeniul spiritual. Deconectarea oferă șansa de a face regulă în viața noastră și de a consolida legăturile.

Timpul petrecut singur te poate ajuta să reevaluezi și să câștigi o perspectivă asupra relațiilor și să-ți oferi pauza atât de necesară. În acest mod, atunci când te întorci la viața socială, poți fi mai drăguț cu persoanele apropiate și mai puțin axat pe propriul monolog interior.

  1. Ai parte de cel mai mare dar: libertatea

Orice părinte îți va spune că singurul lucru de care îi este dor acum, când au copii, este libertatea. Este specific și pentru colegii de cameră, care abia așteaptă ca celălalt să plece din cămin în weekend. Chiar și pentru tinerii căsătoriți este uneori plăcut să rămână singuri.

Să recunoaștem, libertatea de a face ce vrem, când vrem și cum vrem devine tot mai rară pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Ia-ți timp pentru a te detașa, deconecta și petrece de unul singur. Ajută la îmbunătățirea stării de spirit, la crearea unui echilibru și la îmbogățirea posibilităților pe viitor. Este timpul tău, timp care îți amintește că deții controlul asupra vieții tale și că împlinirea vine din interior.

Articol original pe: lifehack.org