Sfaturile filozofilor stoici: 10 modalități sănătoase să depășim vremurile dificile

Momentele și situațiile dificile nu pot fi evitate, dar cu siguranță pot fi depășite. Filosofia ne poate ajuta foarte mult în asemenea cazuri, oferind modalități sănătoase pentru a depăși momentele dificile.

La început poate părea greu, dar la final vom învăța să facem față cu ușurință și cu mândrie tuturor dificultăților din viața noastră.

Pentru a reuși să rezistăm emoțional și ca să reducem riscul de a dezvolta probleme grave în viitor, trebuie să învățăm cum să facem față problemelor zilnice, cum să trecem peste toate grijile.

Iată câteva moduri sănătoase de a depăși momentele dificile, recomandate de filozofii stoici:

Conștientizarea valorii.

Realizarea valorilor noastre de bază și încercarea de a trăi după ele ne poate ajuta să căpătăm un sentiment de direcție și sens în această viață. A trăi o viață împlinită înseamnă a găsi chemarea unică și adevărată.

Control asupra gândurilor și acțiunilor noastre.

Stoicismul se bazează pe concentrarea atenției și a eforturilor noastre asupra lucrurilor pe care le putem controla și ignorarea tuturor celorlalte. Știind că am făcut tot ce am putut duce la acceptarea calmă a oricărui eveniment.

Abordare corectă.

Nu lucrurile în sine ne-au supărat, ci faptul că am judecat despre ele. Viața noastră emoțională este modelată de valorile și judecățile noastre. Interpretând corect ceea ce se întâmplă, ne vom putea elibera de emoțiile negative precum ura și furia.

Respirația adâncă.

Emoțiile puternice ne fac să uităm că există și alte puncte de vedere. Furia nu este altceva decât o nebunie temporară cu consecințe pe termen lung. În timp, orice emoție își pierde din puteri. Amânarea luării deciziilor pe mai târziu ne va ajuta să evităm să devenim victimă a unui răspuns instantaneu la ceea ce se întâmplă.

Distanțare.

Distanțarea cognitivă este capacitatea de a separa judecățile noastre valoroase de fapte. O descriere obiectivă a evenimentelor este un fundament al psihoterapiei. O evaluare obiectivă a realității împiedică emoțiile să ne zdrobească.

Supraestimarea.

Când ne facem griji, avem tendința să nu apreciem la justa valoare atât probabilitatea, cât și pericolul. Când o persoană se confruntă cu o problemă reală, devine obsedată de capacitatea sa de a face față acesteia. Începe să simtă că problema scapă de sub control. Ca să liniștim mintea trebuie să reducem nivelul gradului de amenințare.

Vizualizare negativă.

Filosofii recomandă să ne imaginăm fiecare situație și să prețuim tot ce avem. În loc să dorim ceea ce ne lipsește, să învățăm să mulțumim pentru ce avem la moment.

Control.

Probabil de mici există în noi dorințele neobișnuite, mâncarea în exces, de aceea nu vedem pericolul din cauză că nu este foarte important. Dar când acesta devine grav, vindecarea nu mai poate fi găsită. Este necesar să avem un control asupra gândurilor, dorințelor noastre.

Rezistență.

Durerea emoțională poate fi văzută ca o oportunitate de a ne crește capacitatea de a face față mai bine oricărei suferințe ulterioare. Putem aprecia puterea pe care o avem doar testând acest lucru în practică.

Atașament.

Afecțiunea ne sugerează că ne agățăm de lucruri sau că ne dorim ca toate să se întâmple într-un anumit fel. Obsesia față de lucruri duce la suferință. Trebuie să fim indiferenți față de lucrurile externe, dar și de laudele și criticile din partea celorlalți. Nu putem pierde ceea ce nu am avut vreodată.