fb

Sfaturi pentru o viață longevivă și sănătoasă de la un doctor japonez de 105 ani

Medicul japonez Shigeaki Hinohara este cel mai longeviv medic practicant din lume, având 105 ani și deși i s-a sugerat de mai multe ori să iasă la pensie a refuzat de fiecare dată. De altfel, este foarte ocupat cu prelegeri, cursuri, conferințe, munca la spital, blogul personal.

Din anul 1941 el își tratează pacienții la Spitalul Internațional St. Luke din Tokyo și ține cursuri la Colegiul St. Luke.

De la vârsta de 75 de ani și până în prezent, dr. Hinohara a publicat în jur de 150 de cărți, între care cea întitulată „A trăi mult, a trăi bine” (Living Long, Living Good) s-a vândut în peste 1,2 milioane de exemplare. Ca fondator al mișcării „Noii vârstnici”, medicul îi sfătuiește pe oameni cum să trăiasca o viață lungă și fericită, dovadă că acest lucru este posibil fiind el însuși. Iată care este rețeta longevitătii și a sănătății, dezvăluită de acest medic remarcabil într-un interviu acordat revistei Japan Times:

1. Corpul nu trebuie stresat cu reguli fixe

„Energia vine din starea de bine, nu din a mânca și a dormi mult. Toți ne amintim cum, când eram copii, ne luam cu joaca, uitând adesea să mâncăm sau să dormim. Sunt convins că și ca adulți putem să păstram aceeași atitudine. E mai bine să nu ne stresăm corpul cu prea multe reguli fixe.

2. Mențineți-vă greutatea normală

„Toți oamenii care trăiesc mult, indiferent de rasă, naționalitate sau sex, au un lucru în comun: niciunul nu este supraponderal. Eu, la micul dejun beau o ceașcă de cafea, un pahar cu lapte și un suc de portocale, la care adaug o lingură de ulei de masline. Uleiul de masline este foarte bun pentru artere și îmi menține pielea sănătoasa. Masa de prânz constă din lapte și câteva fursecuri sau nimic, daca sunt prea ocupat cu munca. La cină mănânc vegetale cu puțin pește și orez, iar de doua ori pe săptămână mănânc câte 100 de grame de carne fără grasime”.

3. Planificați-vă activitățile

„Întotdeauna îmi planific dinainte ce voi face. În momentul de față, agenda mea e plină. E vorba de cursuri, prelegeri, conferințe și muncă în spital. Totuși, mi-am propus să mă și distrez puțin.

După părerea mea, nimeni n-ar trebui să iasă la pensie, dar dacă altfel nu se poate, asta ar trebui să se întâmple cu mult mai târziu de 65 de ani. La noi, vârsta actuala de pensionare, care este de 65 de ani, a fost stabilită cu un secol în urmă, când speranța de viață în Japonia era de 68 de ani și pe atunci numai 125 de japonezi împliniseră vârsta de 100 de ani. Astazi, femeile japoneze trăiesc în jur de 86 de ani, bărbații în jur de 80, iar în țară exista 36.000 de centenari. Se estimează că în 20 de ani vom avea cam 50.000 de persoane cu vârsta peste 100 de ani”.

4. Împărtășiți cu alții ceea ce știți

„Eu țin sute de prelegeri pe an, unele pentru școlile elementare, altele pentru oamenii de afaceri. De obicei, vorbesc între 60 și 90 de minute stând în picioare, ca să mă mențin puternic”.

5. Doctorii nu îi pot vindeca pe toți

„Atunci când un medic vă recomandă să faceți un test sau o anumită operație, întrebați-l dacă i-ar recomandă aceeași procedura soției sau copilului său. Contrar credinței populare, doctorii nu pot vindeca pe toata lumea, așa că de ce să supui pacientul unui risc și unei suferințe inutile? Eu cred că muzică și terapia cu animale pot ajuta mai mult decât își imaginează doctorii.

Știința singură nu poate vindeca sau ajuta oamenii. Știința medicală ne tratează pe toți la fel, dar boala este individuală. Fiecare om este unic, iar boala lui este în legătură cu inima lui. Pentru a ști ce este boala și a-i ajuta pe oameni, medicii ar trebui să cunoască și alte arte, în afară de cea a vindecării fizice”.

6. Urcați zilnic pe scări și cărați-vă singuri bagajele

„Ca să vă mențineți sănătoși, mergeți întotdeauna pe scări și cărați-vă singuri sacoșele. Eu urc câte două trepte o dată, ca să-mi pun mușchii în mișcare”.

7. Distracția e cea mai bună cale să uiți de durere

„Durerea este un lucru misterios, iar distracția este cea mai bună cale să uiți de ea. Dacă pe un copil îl doare un dinte și începi să te joci cu el, uită imediat de durere. Spitalele ar trebui să le satisfacă pacienților nevoile de bază. Toți vrem să ne distrăm. La Spitalul St. Luke avem muzică, terapie cu animale și cursuri de artă”.

8. Uitați de obsesia de a acumula lucruri materiale

„Nu fiți obsedați de acumularea de lucruri materiale. Amintiți-vă că nu știți când veți părăsi această lume și că nu puteți lua nimic cu voi acolo unde plecați”.

9. Fiți pregăți pentru neprevăzut

„Viata e plină de neprevăzut. Pe 31 martie 1970, când aveam 59 de ani, m-am îmbarcat pentru un zbor de la Tokyo la Fukuoka. Mi-aduc aminte că era o dimineață frumoasă și însorită. În timp ce treceam pe lângă muntele Fuji, avionul a fost deturnat de Liga Comunistă Japoneza – Fracțiunea Armata Roșie. Am petrecut următoarele patru zile legat de scaun, într-o temperatura de 40°C. Ca doctor, am privit totul ca pe un experiment și am fost uimit să constat cum corpul își încetinește funcțiile pe timp de criză”.

10. Luați-vă un model și încercați să îl depășiți

„Găsiți-vă un model de urmat și țintiți să realizați mai mult decât el. Tatăl meu a plecat în Statele Unite în anul 1900, ca să studieze la Universitatea Duke din Carolina de Nord. A fost pentru mine un pionier și un erou. Mai târziu, am descoperit și alte modele de urmat, iar când mă simt blocat, mă întreb ce-ar face aceștia ca să rezolve problema”.

11. Fiți voluntari

„Să trăiești mult e un lucru minunat. Până la 60 de ani e simplu să muncești pentru familie și să-ți atingi niște scopuri. Dar în anii din urmă ar trebui să ne străduim să facem ceva și pentru societate. Eu, de la vârsta de 65 de ani lucrez ca voluntar – 18 ore pe saptamână – și mă bucur de fiecare minut folosit astfel”.