Sfaturi de la înțelepți pentru toți cei care se simt jigniți și nu pot ierta

Înțeleptul Confucius spunea: „Uitați de jigniri, niciodată nu uitați bunătatea”. Dar cum să faci acest lucru? O persoană te-a jignit, iar tu ai tăcut și ai uitat? Desigur, în adâncul sufletului înțelegi că tu însuți ai nevoie de iertare, dar mintea nu vrea să se oprească să se gândească la acest lucru, redând momentele neplăcute în amintiri.

Trebuie tu însuți să vrei și să ajungi la dorința de a ierta. Trebuie să te maturizezi, să crești. Să înțelegi că nu poți trăi cu resentimentele în sufletul tău. Că fără toate aceste frici, sentimente de ură îți va fi mult mai ușor. De fapt, sentimentele de ură nu sunt problema celui care le poartă, ci a celui care se simte jignit.

Este cea mai dură piatră din sufletul celui care se simte jignit, trădat. Adică doar tu ești cel care nu poți accepta situația. Tu ești cel care nu are destulă putere pentru a face față propriilor sentimente și emoții.

Ai observat că este mult mai dificil să jignești pe cineva care este mulțumit de viață, care mereu este ocupat cu ceva util? Acest lucru se întâmplă tocmai pentru că această persoană pur și simplu nu are timp să se gândească la insultele cuiva.

Nu are timp să-și aducă aminte de cei care au făcut-o și să țină ură pe ei. De aceea ar fi bine dacă te-ai ocupa de viața ta. Dacă ai lupta să o îmbunătățești mereu. Nu trebuie să îți faci timp în viața ta măcar să ai asemenea gânduri.

Da, bineînțeles că doare și posibil că nu ești pregătit să ierți imediat. Dar nu trebuie să trăiești cu aceste sentimente, nu trebuie să te hrănești cu ura, cu fricile, cu furiile, cu sentimentele de răzbunare.

Pur și simplu mergi înainte

Orice jignire este o rană adusă ego-ului tău. Da, exact asta este părerea mai multor psihologi. Simți că nu ai fost tratat așa cum meriți. Apare o durere chinuitoare care te face să nu poți renunța la situație. Dar dacă te vei gândi mereu la aceste lucuri, cel care te-a jignit se va bucura pentru suferința ta. Starea ta de rău nu-l va afecta în vreun fel.

În general, dacă ești jignit de cineva și această insultă te chinuie, încearcă să arunci o privire mai atentă asupra ta, asupra propriei tale vieți. Poate că tu însuți nu o poți umple cu bucurii, cu fericire sau poate nu ai nici o ocupație care să-ți umple timpul și gândurile.

Dacă te simți jignit, dacă ești înconjurat de anumite persoane care nu ratează nicio ocazie să te facă să te simți prost, să te jignească, să te facă să suferi, chiar dacă o fac nemeritat, exclude aceste persoane din viața ta.

Îi poți saluta sau chiar vorbi atunci când le întâlnești, dar nimic mai mult. Pentru tine, aceste persoane trebuie să treacă pe locul doi, iar tu să-ți continui drumul și să-ți realizezi visele așa cum ți-ai dorit dintotdeauna. Fără să te mai lași influențat de nimeni și nimic.