Sfatul unui neurolog celebru: cel mai bun mod de a rămâne calm în orice situație

Renumitul neurolog Daniel Levitin a împărtășit o renumită tehnică, pe care el însuși o consideră a fi cea mai bună modalitate de a rămâne calmi în fața stresului.

Stresul joacă un rol important în viața noastră. Unii facem față stresului, alții nu prea. Nimeni nu este imun la stres, din păcate. Cunoaștem deja modalități bune de a minimaliza stresul. Practicarea yoga, ascultarea muzicii calme, mersul pe jos prin parc la aer liber, iată câteva. Există totuși o modalitate care la sigur va elimina efectele stresului asupra corpului.

Daniel Levitin a vorbit ce se întâmplă, de fapt, cu creierul atunci când trecem printr-o situație stresantă. Atunci când suntem într-o situație de stres, creierul nostru elimină o substanță numită cortizol.

Cortizolul crește ritmul cardiac, declanșează eliberarea de adrenalină în sânge, tulbură gândirea. De aceea, neurologul Levitin s-a întrebat dacă există careva acțiuni sau practici cu ajutorul cărora am putea împiedica să se întâmple lucrurile rele. Sau, chiar dacă acestea se întâmplă, să minimizăm efectele, astfel încât să nu ducă la un dezastru.

Cunoscutul neurolog a inventat o tehnică numită pre-mortem sau „vederea în perspectivă a trecutului”. Levitin definește această metodă ca fiind o modalitate de a privi puțin înainte. Încercăm să identificăm tot ceea ce poate merge prost și apoi ne gândim ce putem face pentru a preveni lucrurile rele. Sau, cel puțin, să reducem daunele.

Ce am putea face pentru a aduce acest principiul în viața noastră?

Să definim un loc din casa noastră unde să punem toate lucrurile mici care se pierd ușor. Acest lucru ne va ajuta să ducem o evidență a lucrurilor noastre. Dacă le vom schimba cu locul, creierul nostru va deveni confuz.

Dacă suntem diagnosticați cu o boală anumită, merită să punem toate întrebările medicului nostru. În cazul anumitor boli, tratamentul medicamentos duce la recuperare sigură. Ideea de pre-mortem este să ne gândim în prealabil la întrebările pe care le va pune medicul. În același timp, nu trebuie să ne grăbim cu răspunsurile.

Trebuie să ținem minte că, atunci când ne aflăm sub influența stresului sever, creierul nostru începe să producă cortizol, ceea ce minimizează activitatea multor sisteme din corpul nostru. Acest lucru se datorează faptului că suntem produsul final al multor milenii de evoluție și selecție naturală. Dacă corpul consumă cantitatea foarte limitată de energie pe lucrurile inutile, atunci vom deveni stresați.

Este foarte important să ne gândim în prealabil la reacțiile pe care le putem avea în anumite situații. Da, toți suntem diferiți și toți greșim, dar dacă vom fi capabili să privim puțin înainte, să vedem care sunt greșelile pe care le putem face în anumite situații și ce măsuri putem lua, noi vom putea minimiza daunele aduse de stres.