Sfatul psihologului: cum să-ți antrenezi mintea să facă față oricăror situații de stres

Dr. Green este un psiholog cu performanțe înalte, care îi ajută pe sportivii și artiștii de elită să-și antreneze mintea pentru a rămâne limpezi în situațiile în care sunt supuși unor presiuni intense.

Dr. Green nu dansează, nu știe să cânte la vreun instrument muzical și, cu atât mai mult, nu știe să alerge pentru performanțe. Și totuși a învățat cu succes peste 1000 de dansatori și muzicieni profesioniști să exceleze în vorbirea în public pentru a-și obține locul de muncă pe care l-au visat.

Mulți dintre sportivii olimpici pe care i-a îndrumat au câștigat medalii olimpice, iar câteva din ele au fost de aur. Dr. Green îi sfătuiește pe toți clienții săi să dea tot ce au mai bun în timpul antrenamentelor sau înainte de orice spectacol. Fără a încerca să prindă fiecare neajuns sau greșeală, uitând de toate.

După ce dau tot ce e mai bun în timpul practicii, clienții săi învață să-și pregătească corpurile și mintea pentru a face acest lucru de fiecare dată. Acesta este modul în care câștigi controlul asupra a ceea ce faci, renunțând la pârghiile de control, dar nu controlând fiecare lucru mărunt.

Dr. Green își sfătuiește clienții să-și redirecționeze energia negativă în mișcare. În loc să ignore adrenalina, mai bine să o folosească ca energie pentru a obține performanțe cât mai bune. Sportivii și muzicienii profesioniști tind să-și supranalizeze fiecare mișcare, încercând să facă totul să fie perfect.

Această obsesie pentru perfecțiune îi ajută să devină stele de primă magnitudine în domeniul lor de activitate. Doar că tendința spre perfecțiune poate deveni un defect grav atunci când se trezesc în fața unui public.

Trebuie să arăți că ești cel mai bun, dar în același timp vulnerabil

Să lași doar ceea ce deții cu adevărat să aibă control asupra ta, de restul eliberează-te. Niciodată nu poți garanta victoria, oricât ai vrea de mult. Nu știi cum vor evolua adversarii tăi, nu știi în ce stare va fi publicul tău.

Încearcă să nu te agăți de toate aceste lucruri și pur și simplu fă-ți treaba. Când faci exercițiile energice, acestea îți accelerează ritmul cardiac. Simți cum corpul tău se umple de energie. Când simți acest lucru, așează-te să exersezi și fă-l fără oprire. Continuă chiar dacă greșești.

Dacă vrei să-ți analizezi greșelile, nu o fă din mers. Dacă ceea ce trebuie să faci este cu adevărat important pentru tine, adrenalina cu siguranță va intra în joc. Ca să te descurci, trebuie să tratezi adrenalina nu ca pe un inamic, dar ca pe un prieten și să încerci să o folosești în avantajul tău, să te folosești de toată energia ei.

În loc să ignori adrenalina, folosește-o ca pe o energie

Dacă ai avut un discurs, după ce ai terminat de vorbit, ia-ți puțin timp să te lauzi cu ceea ce ai făcut bine. Mintea noastră are tendința neplăcută de a se concentra asupra eșecului. Pentru a scăpa de aceste gânduri negative, scrie pe o foaie ce anume ai făcut bine și începe să te lauzi cu asta.

Dacă ai reușit mai bine decât data trecută, înseamnă că deja ai obținut succes. Stimulează puterile tale cu exerciții fizice, canalizează energia ta negativă în direcția potrivită. Aceste lucruri te vor pregăti mai bine pentru data viitoare când va trebui să vorbești în fața unul public. Niciodată nu ceda.

Sursa :