Sensul căsătoriei nu e să te facă fericit

O căsătorie sănătoasă începe cu așteptări sănătoase. Esența căsătoriei nu este deloc să găsim și să păstrăm lângă noi un partener perfect.

Căsătoria este o acceptare.

Acceptăm faptul că putem continua să construim relații cu o persoană chiar și atunci când ne simțim confuzi, dezamăgiți sau epuizați. Alegem un partener conducându-ne după o listă inconștientă de avantaje. Le construim pe măsură ce acumulăm experiență de viață, întâlniri cu oameni, niște relații anterioare nereușite, alte câteva traume psihologice, credința altor persoane, ideile noastre despre cine suntem și ce ar trebui să facem în viață.

În consecință, avem o imagine despre cum vrei să fie a doua ta jumătate. Apare, desigur, și atracția intimă, pe care de foarte multe ori oamenii o confundă cu compatibilitatea. Ne atașăm de oamenii care reflectă cel mai mult calitățile noastre puternice și traumele emoționale.

Acest lucru se întâmplă pentru că ne place să ne aflăm într-un mediu familiar, dar și pentru că scopul principal al unei relații pe termen lung este de a ajuta la creșterea personală. Dacă viața noastră este orientată pentru a deveni noi înșine, atunci cei mai apropiați oameni sunt capabili să devină cei mai mari profesori.

Căsătoria nu poate face toată această muncă enormă pentru noi.

Magia principală a căsătoriei nu este să ne trezim ca la sfârșitul unui film de dragoste, dar să fim conștienți de propria noastră personalitate și de ceea ce putem aduce și dărui la rândul nostru într-o relație. Cu cât creștem mai mult, cu atât vom experimenta o bucurie mai mare.

Poate acest lucru este contrar simțului comun, dar cu cât vom avea mai puține așteptări de la căsătorie, cu atât mai multă fericire vom primi. 

Relațiile noastre devin lecțiile noastre cele mai valoroase, însă doar relațiile constante ne vor învăța cele mai importante lucruri. Interacțiunea noastră cu un partener dezvăluie întreaga noastră esență umană și felul cum noi ne comportăm. Nimeni nu ne va ajuta în asta decât persoana cu care am ales să ne unim viața, să construim o casă și să împărțim același pat.

Căsătoria este un dar, un incredibil privilegiu.

Soarta ne oferă un însoțitor cu care să mergem pe calea vieții împreună, nu pe cineva care să ne arate drumul. Dacă vom trata jumătatea noastră ca pe principalul interlocutor în viață, ne va fi mai ușor să închidem ochii la neajunsurile sale și să recunoaștem că nimeni nu este perfect.

Jumătatea noastră nu există doar pentru a ne satisface nevoile emoționale. Ea vine în viața noastră pentru a deveni tovarăși, egali. Sarcina noastră este să ne iubim jumătatea din toată inima noastră, ceea ne va permite să primim chiar mai mult decât oferim. 

Căsătoria nu este o garanție a fericirii, dar este în măsură să ne ofere ceva mai mult. Ne oferă șansa de a deveni fericiți, de a ierta, de a trăi în pace, de a realiza scopul vieții noastre, de a înțelege cum putem iubi o persoană imperfectă, de a ajunge la un compromis  și de a înțelege care sunt obligațiile noastre.

Căsătoria nu va face această muncă în locul nostru.

Această muncă este în totalmente a noastră, acum și pentru totdeauna. Ea constă în a găsi persoana potrivită și de a deveni împreună un tot întreg.

Sursa :