Semnele violenței emoționale, care te vor omorî lent, dar sigur

Psihologii au depistat că există o corelație între anxietate și violența verbală la care au fost expuși anterior pacienții. Stresul și grijile acumulate de-a lungul timpului mai târziu condiționează simptome la nivel somatic.

Violența verbală poate lua forma unei comunicării indezirabile cu o altă persoană, care are efecte negative asupra individului. Cel mai des, violența verbală vine din partea persoanelor apropiate, ca: membrii familiei, partenerul sau prietenii. Această formă de agresiune este mai gravă decât ar părea. O atitudine lipsită de respect față de o altă persoană, ridicarea tonului sau adresarea unor insulte au o influență asupra sănătății atât psihologice, cât și fizice.

Violența verbală constă în folosirea unui limbaj scris sau verbal, care este direcționat spre umilirea sau ofensarea unei persoane cu scopul de a-i suprima încrederea în sine și sentimentul propriei demnități.

Expunerea la acest tip de agresiune au o serie de efecte de scurtă durată, dar de asemenea pot trauma persoana pe termen lung. Deși, contrar violenței fizice, ea nu are semne exterioare vizibile, modificările de ordin interior ar fi imposibil de negat. În multe cazuri victima nu se simte în stare să se apere și se poziționează într-o atitudine de supunere. Acest fapt poate duce către pierderea motivației, către stres, depresie și alte tulburări psihice.

Efectele de scurtă durată ale violenței verbale sunt:

– Preocuparea cu propriile defecte;

– Scăderea nivelului stimei de sine;

– Lipsa entuziasmului;

– Dificultate în a face o decizie.

Efectele de lungă durată ale violenței verbale sunt:

– Stresul post-traumatic;

– Anxietatea;

– Depresia;

– Migrena;

– Bolile cronice;

– Probleme cu sistemul digestiv;

– Alergii la diferite produse alimentare;

– Gânduri despre suicid.

Semnele violenței verbale sunt:

– Folosirea unor porecle umilitoare pentru a dezechilibra emoțional persoana;

– Persoana este învinuită permanent, fără nici un motiv întemeiat;

– Individul este influențat să se simtă ca un ratat, prin faptul că îi sunt atacate lucrurile la care ține, ca hobby-ul, pasiunile și preferințele sale;

– Persoanei nu îi sunt recunoscute calitățile pozitive și meritele acesteia. Sunt accentuate doar imperfecțiunile sau greșelile ei;

– Agresorul niciodată nu va recunoaște că nu a avut dreptate și niciodată nu își va cere iertare;

– Agresorul va încerca să se poziționeze ca superior prin înjosirea permanentă a victimei;

– Victima va tinde să se autoizoleze, va renunța la relațiile sociale și să se afle în compania altor oameni.

Persoana care va aplica violență verbală nu va fi întotdeauna ”rea”, ci mai degrabă va avea niște frustrări care o vor programa inconștient la acest tip de comportament.

Sursa :