Semne că relația în care ești te face nefericită

Fiecare cuplu trece prin perioade de crize, care au scopul de a întări relația sau de a cunoaște și cealaltă față a omului de alături. De obicei, atunci când apar unele certuri sau mici conflicte aflăm supărările și nemulțumirile partenerului.

De ce trebuie să ajungem în astfel de situații ca să aflăm ce gândește și ce crede cel de alături? Fiindcă partenerii comunică foarte puțin asupra lucrurilor importante sau încearcă să nege că-i deranjează unele alegeri ale partenerului de frică să nu-l rănească sau să-l supere. Pentru a nu ajunge în situații în care apar reproșurile și regretele, partenerii trebuie să conștientizeze că doar vorbind despre ceea ce îi deranjează și ascultându-se atent, vor putea să mențină în timp relația.

O relație bazată pe comunicare oferă partenerilor încredere și îi ajută să se cunoască mult mai bine. Totodată, o bună comunicare ajută la structurarea gândurilor, astfel, cel de alături înțelege mult mai bine trăirile și reflecțiile partenerului.

Din momentul în care ambii parteneri sun capabili să se exprime autentic ceea ce simt, ei exprimă prin cuvinte mesaje încărcate emoțional și sunt capabilii să se inspire reciproc. Comunicarea eficientă se bazează pe ascultare atentă, pe empatie, pe lipsa criticii. Cel de alături în timpul ascultării trebuie să nu judece, ci să înțeleagă mesajul care îi este transmis.

Comunicarea eficientă persistă în relațiile care sunt bazate pe respect, încredere, ascultare, atenție, iubire. O comunicare proastă este evidențiață în cuplurile unde ambii parteneri nu știu și nu reușesc să transmită mesajul celuilalt, ambii au așteptări, opinii, dar niciunul nu este gata să facă un compromis. Atunci când partenerii nu sunt empatici și nu sunt atenți la limbajul trupului, la semnalele nonverbale. Când nu știu să se asculte și nici nu sunt sunt capabili să aleagă un moment potrivit pentru a vorbi asupra lucrurilor importante, relația lor normală se poate transforma în una nefericită și toxică.

O relație nefericită, de obicei, nu este recunoscută de victimă, pentru că nu vrea să accepte faptul că nu se simte bine lângă omul de alături. Ori nu mai are suficentă răbdare și energie de a merge mai departe. Oamenii care sunt implicați în relații toxice, de foarte multe ori gândesc că niciun alt om nu-i va accepta, nu-i va place așa cum sunt – cu defecte și calități. Trebuie de știut, orice relație care te afectează psihic și fizic, este o relație nepotrivită care te consumă și mai devreme sau mai târziu va lua sfârșit.

Relațiile toxice sunt dominate de manipulare, de control, de gelozie, de critică neconstructivă, de comportamente agresive. Chiar dacă, la prima vedere manipularea nu pare periculoasă. Nu e chiar așa. Manipularea pe termen lung duce la efecte negative. Partenerul manipulat se simte vinovat și mereu este dezaprobat, ameinințat sau pedepsit.

Controlul fiecărui pas poate fi justificat de partener precum că ar încerca să te ajute sau să-ți poarte de grijă. De fapt, în acest caz este doar dorința de a ține sub control relația. O astfel de abordare limitează luarea propriilor decizii și te face să te simți neproductivă.

Gelozia nu este egală cu iubirea și grija, ci este manifestată din cauza lipsei de încredere, care poate fi și nefondată.

Mary