Semne că alături de tine este un om cu adevărat sincer

Societatea avansează pe zi ce trece. Oamenii descoperă lucruri noi, vor o altfel de lume. Tind spre a se alimenta cât mai eco, înțeleg cât de grav este fenomenul poluării, încearcă să-și educe copiii diferit de cum au făcut-o generațiile anterioare. Încetul cu încetul, vor să scape de stereotipuri și clișee.

Vor o altfel de viață, dar nu au învățat cel mai imporant lucru: să fie sinceri. Sau într-o societate otrăvită, sincerității nu-i este locul? Pe de altă parte e complicat să fii sincer cu un necunoscut, la mijloc fiind frica că ai putea fi manipulat sau folosit în anumite scopuri.

Sinceritatea într-o relație este cea mai importantă valoare. Ca o relație de dragoste să fie bazată pe încredere trebuie să fii sincer cu intențiile pe care le ai, cu propriile defecte și greșeli. În același timp este important să nu pretinzi sinceritate și să încerci a obține un control asupra partenerului, ci să accepți că omul de alături îți va răspunde la unele întrebări, atunci când se va simți confortabil și va crede că e momentul potrivit. Libertatea pe care o vei oferi partenerului îi va da șansa să fie vulnerabil în fața ta și să aibă încredere în tine.

O relație bazată pe sinceritare este relaxată. Într-o astfel de relație ambii parteneri se simt acceptați cu toate defectele și greșilile pe care le au. Nici unul dintre ei nu se simte constrâns să facă ceva, iar partenerul îi oferă un spațiu confortabil necesar pentru a putea fi sincer. Doar că o relație nu poate fi construită pe sinceritate, dacă ambii parteneri nu pot fi sinceri cu ei înșiși. Cu alte cuvinte, sinceritatea și adevărul sunt vitale într-o relație, fiindcă adevărul și înțelegerea îi unește pe parteneri și îi ajută să se descopere, să se corecteze și să devină cele mai bune variante ale lor.

Este complicat să știm cu adevărat când oamenii de alături sunt sinceri. Unii își pun masca de „om  bun” doar ca să fie plăcuți. Alții după un zâmbet și o îmbrățișare care aparent pare caldă ascund scopuri bine calculate. De aceea, mai jos voi scrie câteva caracteristici pe care le deține un om cu adevărat sincer.

1. Are simțul umorului. Unui om sincer niciodată nu-i va fi frică să se prezinte și în momentele haioase. Te va ajuta să vezi viața într-o formă pozitivă și nu va ezita să-ți povestească ipostazele haioase în care s-a aflat cândva.

2. Îl interesează părerea ta. Omul sincer nu va încerca să te manipuleze, dimpotrivă, te va lăsa să-ți expui părerile. De fiecare dată îți va cere punctul tău de vedere în anumite decizii pe care va dori să le ia.

3. Te  acceptă. Un om care este sincer cu sine însuși și cu omul de alături este conștient că fiecare dintre noi, oamenii, au momente de tăcere, că toți suntem diferiți. De aceea, nu se simte amenințat sau deranjat de alegerile celui de alături.

4. Are maturitate emoțională. Atitudinea copilărească nu este mereu binevenită. De aceea, când este nevoie de seriozitate se comportă corespunzător și este capabil să-și controleze emoțiile.

5. Își cere scuze. Atunci când greșește are capacitatea de a recunoaște și poate face față orgoliului.

Până la urmă, trebuie de ținut minte: nimeni nu datorează nimănui nimic. Atunci când cineva îți oferă sinceritatea sa, trebuie să o apreciezi și să o încurajezi prin propria vulnerabilitate. E frumos și corect să fie reciprocitate în orice tip de relații. Decât să ne distrugem relațiile prin manipulare și egoism, ar fi bine să încercăm a fi corecți cu noi și cu oamenii care ne sunt alături.

Mary