Secretul fericirii în relația de cuplu. Parabola alegerii

Să fii fericit și să ai întotdeauna dreptate depinde doar de tine. Suntem obișnuiți să argumentăm și să demonstrăm dreptatea noastră, în cazul când partenerul nostru se va schimba, atunci și relația se va îmbunătăți. Însă dacă te vei gândi mereu la asta, nu va funcționa. Din contra, rezultatul va fi opusul la ceea ce te-ai așteptat.

Două familii locuiau în același cartier. Una din familii mereu se ceartă, strigă, se învinuiesc reciproc pentru toate necazurile, vrând să afle care dintre ei are dreptate și care greșește mai mult. Cealaltă familie trăiește în pace și armonie: nu au certuri, nu au neplăceri în relație.

Soția din familia cu năbădăi este geloasă pe relația vecinilor și îi invidiază. Îi spune soțului: – Du-te și vezi ce fac vecinii noștri de la ei totul este bine și frumos.

Se duce soțul la vecini și se ascunde sub fereastră.

Tace și ascultă. În acest timp, gospodina face ordine în casă. Șterge o vază scumpă de praf. În acel moment tocmai a sunat telefonul, femeia a fost distrasă, a pus vaza pe marginea mesei că mai – mai să cadă. Tocmai atunci pe alături a trecut soțul, a atins din greșeală acea vază și a dat-o jos, iar vaza s-a stricat.

„Vai, ce va fi acum!” se gândea vecinul. Deja își imagina ce scandal mare se va isca din acest motiv. Dar a văzut pe geam cum s-a apropiat femeia, a devenit tristă și i-a spus soțului:

– Îmi cer iertare, dragul meu soț. Eu sunt vinovată. Am pus vaza pe masă atât de neglijent.

– Ce-i cu tine, draga mea, a răspuns soțul. Este vina mea.

– Nu, e vina mea. Tu nu ai observat că e pe margine.

– Nu te învinovăți, draga mea. Eram grăbit și nu am văzut-o. Iartă-mă! Oricum, lasă-mă să te îmbrățișez.

Vecinul privea la toată această scenă foarte uimit. A venit acasă supărat. Soția nu mai avea răbdare:

– Ei, ai văzut? Ai auzit totul? Ce fac ei acolo? Ai aflat secretul lor?

– Da.

– Atunci spune mai repede!

– La ei toți sunt de vină! Ambii soți. De aceea nu se ceartă. Dar la noi întotdeauna doar unul are dreptate!

Într-o relație, poți să fii fericit sau să ai întotdeauna dreptate. Depinde doar de tine ce alegi.