Schimbă-ți viața din temelie, dezvoltând încrederea în sine: câteva sfaturi practice!

Crearea stimei de sine este un proces îndelungat care necesită efort și perseverență. Însă există câteva metode practice care îți vor facilita acest drum.

Nu poți să îi spui unei peroane să se simtă bine, ca ea cu adevărat să se simtă în acest mod. Trebuie să îi oferi timp și spațiu și să o încurajezi să își exploreze potențialul.

Încrederea în sine este asemenea fericirii. Ea nu trebuie să fie căutată, ci trebuie să fie un produs al vieții și experienței fiecărei persoane.

Există o formulă eficientă pentru îmbunătățirea stimei de sine:  A fi anxios în legătură cu un lucru + A căuta soluții + A acționa = Încredere în sine

Pentru a fi încrezător în propriile forțe poți folosi și strategii motivaționale ca: citate inspiraționale sau psihologia populară, însă aceste unelte sunt de scurtă durată. Chiar dacă ele te vor face să te simți mai bine, ele nu îți vor oferi baza necesară unei dezvoltări armonioase.

Cel mai important pentru stima de sine este acceptarea provocărilor și înfruntarea lor. Numai o experiență transformatoare îl poate influența pe individ să își schimbe percepția asupra sa. Provocările sunt esențiale încrederii, ca apa și lumina solară imperative florilor.

Nu există oameni ratați. Competitivitatea epocii contemporane ne determină să gândim contrariul, însă nu trebuie să îți dorești să fii mai bun decât alții, ci mai bun decât tine acum.

Sunt trei pași de bază pentru a construi stima de sine:

  1. Încearcă lucruri care te sperie;
  2. Tratează consecințele acțiunilor tale ca o parte firească a vieții;
  3. Scapă de regrete și fii sigur pe ceea ce faci.

Sună destul de simplu, dar lucrurile cele mai mărețe au cele mai ușoare formule.

Seth Godin afirma: „Dacă ceva te sperie, atunci acel lucru merită să fie încercat”. Riscul este cea mai bună metodă pentru a-ți testa puterea interioară.

Când vezi că cineva se simte slab, nu îi spune “poți să faci asta”, “dă tot ce e mai bun din tine”. În schimb, provoacă-l să acționeze într-o direcție nouă. Fiecare din noi are temeri care îl împiedică să ofere tot ce e mai bun din el, însă există posibilitatea ca ele să fie depășite. Ele trebuie să fie conștientizate, ca apoi să ai curajul să le confrunți.

Source :